вторник, 13 юни 2017 г.
Тарталети с малини и шоколад и 5 години блог.
Започнах този блог на шега, но с много желание!Сега 5 години по- късно желанието ми е все така силно.Все така обичам да готвя и да снимам. Все така се ядосвам когато снимките ми не се получават, както си ги представям, но това не ме спира, напротив. Виртуално в блог пространството се запознах с много хора, от които научих много нови неща . Хора ,които ме изненадваха и провокираха да пробвам все нови и нови неща.
За мое съжаление не винаги имам време да пиша и публикувам, но "Под Гъбката" ме разтоварва и зарежда.
Благодаря на всички които посещават това мое специално местенце. Дано ви е приятно и полезно.
за основата:
250 г. брашно
1 яйце
125 г. захар
125 г. меко масло
щипка сол
1 ванилия
за малиновия слой:
385 г. малини може и замразени
3 с.л. захар
10 гр. желатин
за глазурата:
200г. черен шоколад
200 мл. течна сметана
Разбийте добре маслото със захарта. Добавете яйцето, солта и ванилията. Сипете брашното и омесете меко тесто. Сложете го в хладилника за 20 минути да се стегне.
Разпределете сместа във форми за тарталети, намазани с олио и посипани с брашно.
Изпечете до зачервяване, на 180 градуса в предварително загряна фурна.Извадете тарталетите от формите и ги оставете да изстинат напълно.
Разтворете желатина в 50 мл. студена вода
Сложете малините в касерола със захарта и 2 с.л. вода.Оставете сместа да заври. Махнете от котлона и минете малиновата смес през цедка за да отстраните семките.В горещата( но не вряла) малинова смес прибавете набъбналия желатин и бъркайте до пълното му разтопяване.Оставете сместа да се охлади и леко да се желира.
Разпределете малиновата смес в черупките от тарталети и приберете в хладилник до пълното и желиране.
За глазурата:
Загрейте сметаната до завиране.Дръпнете от огъна и прибавете начупения шоколад. Бъркайте докато шоколада се разтопи напълно и се получи гладка шоколадова смес.Охладете.
Разпределете глазурата върху малиновия пласт и приберете в хладилник докато се стегне и глазурата.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Честита 5-та блогогодинка, Наталка!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти с хъс да продължаваш да готвиш и пишеш!
Черпя се с една тарталетка, че да има и за други!
Прегръдка с пожелание за хубава сряда!
Ив,благодаря ти!Прегръдки и от мен!
ИзтриванеНати,
ОтговорИзтриванепожелавам ти още дълги години да водиш с желание и хъс този твой много интересен блог.Твоите снимки са много, много по - добри от моите.Честита 5 - та блогогодинка ! Наздраве !
Поздрави !
Ели, благодаря ти!Снимките ти са съвсем наред! Пък и при теб съдържанието е много важно!Представяш ни безкрайно интересни и здравословни неща!
ИзтриванеПоздрави!
Честита пета блогогодинка, Нати! Много вдъхновение, още повече вкусни ястия с красиви снимки към тях и повечко свободни минутки за любимото местенце. :)
ОтговорИзтриванеДесертът е прекрасен! :)
Поздрави!
Благодаря ,Светле!
ИзтриванеОтново ще те поздравя за прекрасният и уютен блог, който водиш и ще ти пожелая да продължаваш да го пълниш с красиво съдържание. Честити 5! Поздрави, Нати!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много,Кате!Поздрави и целувки!
ИзтриванеЧерпя се и аз, макар и непоканена, но все пак тук е имало рожден ден!
ОтговорИзтриванеЖелая вдъхновение за нови кулинарни творения!
Благодаря за пожеланията, Весела! И винаги си поканена :)
ИзтриванеНат,благодаря за петгодишното удоволствие...Радвай се на творческо дълголетие!
ОтговорИзтриване