неделя, 2 декември 2018 г.

Карамелена шам пита



-2 ч.ч. лимонада
- 1 ч.ч. захар
- 10 с.л. олио
-1 ч.л. сода бикарбонат
- 3 ч.ч. брашно
- кората от един портокал настъргана
- кората от един лимон настъргана


за пълнежа: 
- 2 бр. белтъци
- сладко от вишни
- 1 ч.ч захар






В купа  разбъркваме лимонадата, олиото, захарта, портокаловата кора, лимоновата кора,  брашното, содата.
Сипваме сместа в тавичка ( 22 см.) постлана с хартия за печене. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна.
След като се изпече сладкишът, го оставяме да изстине напълно. 

Разбиваме белтъците на сняг.
Карамелизираме захарта.
След като захарта се е карамелизира, я изливаме на тънка струя при непрекъснато разбиване с миксера при белтъците, след това кремът е готов.

Щом сладкишът е изстинал, го разрязваме с нож и махаме горната част (местим я в друга чиния), след това го издълбаваме, разпределяме сладкото, отгоре разпределяме и белтъчения карамелен крем (оставяме една част за декорация) и връщаме обратно горната част на сладкиша. Декорираме с останалия крем.

Аз прибавих и малко захарни перли за разкош.




Няма коментари:

Публикуване на коментар