петък, 15 ноември 2019 г.

Торта "Колибри"


Подчертан бананов аромат и дъх на подправки.Влажни блатове с орехи в комбинация с нежен крем.Торта "Колибри" определено се нарежда сред любимите ми. За пръв път я видях в едно от предаванията на Джийми Оливър и бях заинтригувана. Сега година по-късно се спрях на рецептата на Ирина .
Тортата приготвих в  26 см. форма и стана доста голяма и висока.


110 г. орехи смлени на едро
390 г. брашно
400 г. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1ч.л. канела
3 големи яйца
180 мл. олио
2 ч.л. екстракт от ванилия
240 г. ананас от консерва (парченца и сок)
4 добре узрели банана

Фурната се загрява на180 градуса.

За рецептата не е нужен миксер. Използват се две купи- една за течните и една за сухите съставки.
В купа се смесват брашното, захарта, орехите,солта,канелата и содата.
В друга купа смесете яйцата,олиото,ванилията. Пюрирайте бананите и ананасовия компот и ги добавете към мокрите съставки .Разбъркайте добре.
Към сухите съставки добавете мокрите и разбъркайте  с дървена лъжица или шпатула, докато сместа се хомогенизира.
Получената смес се разпределя в две форми предварително постлани с хартия зя печене.
Блатовете се пекат за около 30-40 минути или, докато клечка забита в центъра, излезе суха.
Охлаждат се върху метална скара.


Крем:
525 г. крема сирене на стайна температура
225 г. меко масло
400 г. пресята пудра захар
2 пълни супени лъжици заквасена сметана

Маслото и крем сиренето се разбиват на пухкав крем.Добавя се пудрата захар на части и кремът се разбива до усвояването и.Не бива да се прекалява с разбиването , защото сместа ще стане по – течна.Накрая се добавя и заквасената сметана и се разбърква.

Охладените блатове се разрязват на две.Тортата се сглобява - блат, намазмва се част от крема и така блат ,крем до края. Аз запазих част от крема и украсих с него тортата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар