сряда, 1 юли 2020 г.

Градината през юли



1. Доматите за късно производство се разсаждат около 5-10-ти Юли. Десетина дни след това се подхранват и окопават.
2. Продължават грижите за ранните и средно ранните домати и започват масово да се берат ранните сортове. Последните дни на Юли започва беритбата и на средно ранните сортове.
3. Продължават грижите за пипера и започва беритбата на средно ранните сортове.
4. Продължават грижите за патладжана. Започва масова беритба на ранните сортове, а към края на Юли и на средно ранните патладжани.
5. Подхранват се усилено краставиците и продължава беритбата на ранните и средно ранните сортове.
6. Първите дни на Юли продължава сеитбата на късните сортове корнишони.
Продължава беритбата и грижите за тиквичките.
7. Започва беритбата на дини и пъпеши.
8. От 20-ти Юли започва сеитбата на зеления фасул за втора култура. Продължават грижите за вейковия фасул.
9. Бамята расте интензивно, цъфти и плододава – поливайте и подхранвайте редовно.
10. Засаждат се зелевите култури за късно производство – главесто зеле, цветно зеле, броколи и др, ако не са засадени края на Юни. Продължават грижите за средно ранното главесто и брюкселстото зеле.
11. Китайското зеле се насява към края на Юли (може и началото на Август)
12. Морковицелината и магданозът се поливат редовно.
13. Разсажда се салатното(червеното) цвекло за късно производство.
14. Към средата на Юли започва сеитбата на ряпата.
15. Към края на Юли започва изваждането на лука за глави – отглеждан от арпаджик. Продължават грижите за водния лук.
16. Към 20-ти Юли се пробират луковиците на летния чесън.
17. До средата на Юли в районите в районите с по-топла есен продължава засаждането на праза. За вече засадените през Юни се полагат интензивни грижи.
18. Прибират се копърчубрицаджоджен.
19. Продължават грижите за аспержата.
20. През юли семковите и костилковите овощни видове трябва да се подхранят.
21. Прави се прореждане на короните на младите (едно - до тригодишни) овощни дръвчета от всички видове. Изрязват се издъно всички леторасти, които растат и се развиват навътре в короната, а така също и болните такива.
22. Юли месец е време за интензивен растеж на нови издънки при малините, както и подготовка им за следващата реколта. Затова лятното поливане има изключително значение. След обирането на малините трябва да се изрежат плододавалите издънки. Те се изнасят навън от посева и се изгарят.
23. След прибирането на ягодите трябва да се положат специални грижи за насаждението. В края на месеца се орязват листата. Ластуните се орязват или се насочват към празните места. Ягодите трябва да се полеят и окопаят.
24. В овощните градини продължават наблюденията за поява на болести и неприятели.
25. Важно мероприятие през м.Юли е почистването на младите лозички от росни корени. Това трябва да стане още в началото на месеца, ако не е извършено в края на миналия.
26. Опасността от мана все още не е преминала. При превалявания през първата половина от месеца се правят пръскания с контактно-системни фунгициди.
27. Засейте семената на цветните двугодишни растения.
28. Подхранете розите и др. цъфтящи храсти със специализиран тор.
29. Подрязвайте редовно живия плет.
30. Складирайте почистените и позасъхнали луковици напролетно цъфтящите растения.




През юли е време е  да се погрижим за късните зеленчуци, които стават идеално за втора реколта след ранните култури. Вече са освободени много участъци, засети с ранни култури – картофи, лук, чесън, салати, репички. Не са малко и зеленчуците, които можем да отгледаме до края на сезона, защото те ще имат време да се развият и съзреят напълно. Именно затова предлагаме различни варианти за сеитба през юли.
Салати и други листни зеленчуци
Водещо място можем да отредим на салатите. Голямото сортово разнообразие позволява да се отглеждат почти през цялото лято – листни, главести и много нови хибриди. Просто трябва да се засяват сортове, които са подходящи за летен посев. По голяма част от салатите, чиито листа са обагрени в червено са подходящи за отглеждане през цялото лято, както и много сортове салати айсберг. Всички видове салати обичат пространството и затова не бива да се допуска сгъстяване.
Много добър вариант за отглеждане през лятото е крес-салатата. Тя може да бъде отглеждана и на терасата. Важно условие е да не се преполива. Може да се засява през 10-15 дни.
Подходяща за отглеждане по това време е и руколата. Тя може да се засява в края на месеца или началото на август, защото е растение на късия ден. Пониква за максимум седмица и след 3-4 вече може да се прибира реколтата.
Копърът има водеща роля и може да се засява поетапно през целия сезон. За да се ускори поникването е препоръчително семената да се накисват за три дни в топла вода, която се сменя всеки ден. Може да се отглежда и като уплътняваща култура между други зеленчуци. Късната сеитба дава по-добра реколта.
Бобови
Подходящи са култури като боб и грах, но трябва да се направи уточнение, че се отглеждат сортове за зелено, а не за зърна. Подходящи предшественици са зелени салати, репички и лук.
Кореноплодни
Слабо известно и още по-малко популярно е засяването през юли на цвекло и моркови. Те не могат да се съхраняват дълго, но по това време кореноплодите се развиват значително по-бързо. Важно е за цвеклото да се знае, че не понася оборски тор и компост, но се развива отлично след картофи и моркови.
Семената се засяват плитко, за да се изваждат по-лесно кореноплодите.
Репичките обичат полусянката и сянката, защото са растения на късия ден. Не обичат органичните торове, но харесват калий. Подходящо е подхранването с калиев сулфат.
Дайконът е разновидност на ряпата, който засят по това време се развива много бързо, годен е за съхранение през зимата и не губи вкусовите си качества.
Черната ряпа и другите видове ряпа се развиват прекрасно и имат само едно изискване – да не се засаждат след репички и зеле, защото се нападат от едни и същи вредители. Добър предшественик е краставицата.
Зелеви култури
Засяване на пекинско зеле и разсаждане на бяло зеле, карфиол, алабаш и броколи. Добри предшественици са картофите и лукът. Не бива да се отглеждат след репички.
Корнишони и късни домати
Корнишоните се сеят до 20 юли – директно на дълбочина 4-5 см,  на  площи, които са освободени от ранни картофи, ранно зеле, зелен фасул, зелен грах.
Късните домати се засяват през май и през юли са готови за разсаждане.

В цветната градина:
1.Засаждат се семената на кампанула -campanula carpatika на открито в градината.
2. Засаждат се семената на кампанула- campanula medium на открито в градината
3. Засаждат се семената на теменужките -viola

Няма коментари:

Публикуване на коментар