вторник, 30 юни 2020 г.
Домашен пилешки дюнер
По време на пандемията имах повече свободно време и в част от него гледах кулинарни предавания. Попаднах на една турска готвачка -Рефика,много ми хареса.Това беше една от нейните рецепти. Вече няколко пъти приготвяме този дюнер. Малко промених подправките за да е по наш вкус. В този вариант ни допадна най-много.
Няма да ви лъжа заигравка си е и отнема време.
- 500г. пилешки гърди
- 3-4 с.л. кисело мляко
- сокът от 1глави настърган лук
- 1 ч.л. доматено пюре
- черен пипер
- кимион
- 1/2 ч.л.червен пипер
- 1 -2 скилидки чесън
- 1/4ч.л. къри
- 2 с.л. соев сос
- 1 с.л. зехтин
Пилешките гърди се нарязват на тънки филенца ,слагат се в купа с останалите продукти за да се мариноват.Разбърква се добре.
Слага се хартия за печене и в средата и по широчина се нарежда месото,като парчетата се слагат едно върху друго.Завива се стегнато руло с хартията и се слага в хладилник за 3 часа.
След това се слага във фризера да замръзне.
Преди да се пиготви дюнера месото се вади и с остър нож се реже на много тънки филийки, както е замръзнало.( Целта е, като е замразено, месото се реже много лесно.Всички сме виждали колко тънко го режат дюнерджиите, но понеже ние нямаме машина за дюнер за да го режем изпечено, правим това със суровото месо.)
За пържене:
- масло около 100 г.
- зехтин или олио
В тиган се загрява олиото или зехтина с маслото и нарязаното месо се изпържва.
за гарниране:
- Арабски хлебчета
- пържени картофи
- листа от маруля, измити и подсушени
-домат
- краставица
- лук
- майонеза ( или майонезен сос - приготвен от:1 майонеза , 2 с.л.кисело мляко,1 скилидка чесън,черен пипер)
Обичам да сервирам дюнера отделно. Така всеки може да си го направи по свой вкус.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
И аз гледах същото предаване, Нати, но не пръска ли прекалено много в мазнината и не пуска ли много вода после самото месо в тигана? Заради тези притеснения все още не съм опитала, но при теб се е получил перфектен резултат!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Светле, не не пръска и не пуска вода.Като е замразено месото се реже на много тънко и няма проблеми. Пробвай, найстина става много вкусно.
ОтговорИзтриване