петък, 5 юни 2020 г.

Милинки



В моето семейства не са се правили милинки. Бабите ми правиха страхотни баници, но нямахме традиции за милинки. За пръв път опитах в гимазията . Една съученичка беше донесла да почерпи за рожден ден.Бяха ужасно вкусни!Вярвате ли ми , но спомена за тези милинки се е запазил и до днес! И така най- накрая ги докарах!Направих комбинация между две рецепти. Едната е на Йоли, а другата рецепта е ето тази.
И така това са моите милинки,най- накрая!

- 20 г. прясна мая или 7 г. суха
- 250 мл. топло но не горещо мляко
- 1ч.л захар
- 1 ч.л. сол
- 3 с.л. олио
- 1 яйце
- около 450 - 500 г. брашно



 за овалване на топчетата:
 - 50 г. стопено масло



за поръсване:

- 200 г. сирене


за намазване :
- 100 г. масло
- 5 ч.л. брашно
- 5 ч.л. вода
- 1 ч.л. сол

- 1 яйце

за намазване на тавата:
- малко масло
- грис или галета






 В купа смесете млякото,маята,захарта и 2 с.л. брашно. Оставете за 15 минути да шупне маята.
Към сместа с маята добавете яйцето,олиото и солта.Започнете постепенно да добавяте брашното като първоначално разбърквате с вилица .Замесете меко и еластично тесто. Оставете да втаса поне за 40 минути.

Намажете  дълбока тава с диаметър 30 см. с масло и поръсете с грис или галета.
От втасалото тесто оформете малки топчета с големината на орех и всяко оваляйте в разтопеното масло.Подредете топчетата едно до друго в тавата. Натрошете сиренето върху топчетата.

За заливката:
Разтопете маслото и започнете да добавяте една по една лъжичките брашно и вода като ги редувате и бъркате. Накрая добавете и солта.Разбъркайте.
С получената смес намажете милинките. Оставете ги да втасат.

Преди да ги сложите да се пекат ги намажете с разбитото яйце.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.



1 коментар:

  1. Нати,
    майка ми правеше чудесни милинки, почти като твоите.С прясно мляко, но без сирене.Само с мазнина и галета.А моята баба правеше милинки / казваше им комачки / с подсирено мляко като поливка отгоре.Също със сирене.Стават страхотни и заляти с пресен гъст каймак.Твоята рецепта се доближава до тази на майка ми.Чудни са ти станали милинките.
    Поздрави от сърце и лека седмица !

    ОтговорИзтриване