събота, 15 декември 2012 г.

Щрудел с дюли и сушени череши



1/3 ч.ч. сушени череши
1/4 ч.ч. коняк
5 с.л. масло
2 дюли
1/4 ч.ч. кафява захар
1/3 ч.ч. нарязани орехи
5 кори за баница
1 с.л. захар

Залейте черешите с коняка и оставете поне 30 минути.
Загрейте в тиган 2 с.л. масло  на умерена температура. Прибавете дюлите, нарязани на малки кубчета и ги задушете за 10 минути с 2 с.л. вода.Разбърквайте от време на време.
Прибавете кафявата захар и бъркайте ,докато започне да се карамелизира или още 3 -4 минути. Прибавете черешите с коняка и ореховите ядки.Бъркайте докато течността се изпари.Охладете плънката.
Разтопете останалото масло.Поставете 1 кора и я намажете с масло.Поставете останалите кори върху нея ,като ги мажете с масло.
Разстелете плънката върху корите и ги навийте на руло.Сложете щрудела в тавичка , застлана с хартия за печене, и го намажете с масло и го поръсете със захарта.
Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до златисто.
Рецептата е от  "Кулинарен журнал".

Няма коментари:

Публикуване на коментар