неделя, 5 юли 2015 г.

Тирамису



500 гр. сирене Маскарпоне
5 пресни яйца (само жълтъците)
100 гр. захар
200-300 г. бишкоти Савоярди
4 силни кафета еспресо - горещи ( хубаво е течността от кафетата да е поне 250мл може и да остане ,но по- добре отколкото да не стигне)
50 гр. ром
какао за поръсване

Жълтъците се разбиват, заедно със захарта, докато побелеят в термоустойчива купа, след което се слагат на в по- голяма тенджера с кипяща вода, на  водна баня ,и се продължава да се бъркат  още около десетина минути, докато сместа се сгъсти.  След сваляне от котлона съдът се слага веднага в студена вода, за да се пресече варенето и се бърка, до охлаждане.
Маскарпонето се разбива с миксер и към него се прибавя яйчения крем . Бърка се с дървена лъжица или шпатула. 
Еспресото се разбърква с рома.
В по-голяма правоъгълна тавичка  се редят ред бишкоти, който се напояват обилно с кафето, отгоре се слага 1/2 от крема, отново ред бишкоти, напоени с кафе и се завършва с втората половина крем.
Тирамисуто се охлажда за една нощ в хладилник и преди сервиране се поръсва с горчиво какао ( най - лесно и равномерно става с цедка) .



6 коментара:

  1. Все повече ми се услажда тази италианска вкусотия напук на лошите ми отношения с кафето. Ама изглежда толкова вкусно, Нати! Хубав ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам тирамису, Нати! А това твоето е направо убийствено красиво!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. не познавам човек, детода не го харесва. Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
  4. Един перфектен летен десерт! Няма нищо по-хубаво от пълна лъжица от това изстудено, креместо изкушение! Мммммм! Прекрасна рецепта, Нат!

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепно тирамису,Нат,и така добре си порционирала,браво,страхотно!

    ОтговорИзтриване
  6. Мили дами, радвам се че Ви е харесал моят вариант на тирамису. Аз не одобрих само това ,че много бързо свърши :)

    ОтговорИзтриване