неделя, 13 септември 2015 г.
Киевска торта
Помолиха ме да направя Киевска торта. Досега не бях чувала за нея.След справка в интернет открих няколко рецепти, от които сглобих този вариант. Получи се торта ,каквато не бях опитвала до сега. Кремът е много вкусен, а блатовете, са като твърди целувки. Най- големите ми притеснения бяха именно към тези блатове. защото трябваше да бъдат много твърди. То след 2 часа печене...
Но резултатът беше много добър и се радвам, защото тези, за които беше тортата ,казаха че е напълно автентична и точно този вкус си спомняли.
200 г. белтъци
50 г. захар
1 ванилия
45 г. брашно
150 г. ядки едро смлени ( в оригинал кашу - при мен орехи)
185 г. захар
за крема:
3 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
300 г . масло
1 с.л. какао
1 с.л. ром
Ядките, брашното и 185г. захар се смесват и разбъркват.
Белтъците се разбиват на сняг и постепенно се добавя 50г. захар. Разбъркват се отново.
Към белтъците на няколко пъти се добавя сместа с ядките, като се бърка внимателно със шпатула.
Сместа се разделя на две части и се изсипва във 2 форми за печене постлани с хартия за печене( като може едната форма да е малко по- голяма от другата). Блатовете се пекат едновременно на 170 градуса за 20 минути , а после фурната се намалява на 150градуса и печенето продължава още 1 час и 40 минути. В случай ,че не е възможно да се изпекат заедно продуктите се разделят на две и след като се изпече първия блат се разбиват продуктите за втория блат, иначе белтъците ще спаднат и няма да се получи.
Блатовете се оставят да се охладят и тогава се отделя хартията.
крема:
Жълтъците,захарта и прясното мляко се сваряват до сгъстяване. Оставят се да се охладят.
Мекото масло се разбива и внимателно , лъжичка по лъжичка се добавя млечната ,охладена смес, при постоянно разбъркване.Полученият крем се разделя на две части. В едната се добавя какаото, а в бялата част ромът.
Ако сте използвали като мен 2 различни форми изравнете блатовете, като трохите и изрезките запазете.
Върху първия блат нанесете равномерно белия крем. Поставете втория блат и намажете какаовия крем отгоре и отстрани. Начупете изрезките от блата и с получените целувчени трохи украсете тортата отгоре и отстрани.
Оставете тортата да почине поне 2 часа на хладно .
За това как да приготвя тази торта гледах тук и тук, както и това клипче.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Интересна рецепта, Нати! За пръв път чувам за такава торта! Щеше ми се да я видя в цял размер, но и това е достатъчно, за да се види, че е вкусна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Габи, тортата я правих в късна, доба :) и на сутринта нямаше време за снимки.Така че уви не можах да я покажа в цял размер. Поздрави и на теб и усмихната седмица!
ИзтриванеНат, наистина е много вкусна тази торта. И тъй като съм правила много варианти, обезателно ще опитам твоя, а ако поискаш - ти опитай моя ( надявам се скоро да мога да я публикувам). А сега си отмъквам парченце (то) :)
ОтговорИзтриванеЛюси,чакам с нетърпение твоя вариант.
ИзтриванеОоо, изглежда чудесно! Браво, че си се решила, Нати! А чакам да видя и Люси какво е имайсторила.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Гери, и аз чакам с нетърпение произведението на Люси. Хубава седмица!
ИзтриванеНатали, тази торта изглежда много вкусна! Трабва да се опита :))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
не знам за какъв вкус говориш, но резултатът по снимките е мнооого добър!
ОтговорИзтриване