понеделник, 26 октомври 2015 г.

Гевреци



Още една рецепта на Ваня Джорджевич.


800 г. брашно ( при мен 700 г.)
200 мл. топло мляко
200 мл. топла вода
20 г. мая
1 с. л. сол
1 с.л. захар
50 мл. олио

за варене:
2 л. вода
1 с.л. сол
5-6 ч.л. сода бикарбонат


за поръсване на гевреците:
сусам
мак

Пресейте брашното.
Топлото мляко и топлата вода се смесват и в тях се разтваря маята( без да шупва) . Прибавят се солта, захарта и олиото. В 650г. от брашното направете кладенче и изсипете получената течна смес, замесете меко тесто, като добавяте от останалото брашно ако е необходимо.
Без да втасва тестото се разделя на 11 части ( по 120г.) Оформят се топчета, които се нареждат върху хартия за печене. Намазват се леко с олио и се оставят да починат 10 -15 минути.
На котлона сложете да заври водата.
Всяко топче разделете на две. От всяка получена част направете фитил около 30 см. Усучете двата фитила един около друг и после съединете във формата на кръг. Краищата притиснете добре за да не се разтворят при варенето.По този начин оформете всички гевречета.
Във врящата вода добавете солта и содата. Пускайте всяко едно геврече във водата за 30- 40 секунди.Извадете го със решетъчна лъжица и го поставете върху кърпа посипана със сусам.
След това готовото сусамено геврече поставате в тава постлана с хартия за печене със сусама нагоре.
Печем на 200 градуса до зачервяване.



11 коментара:

  1. Правила съм ги и знам колко са вкусни! Даже неустоимо вкусни!
    Поздрави! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Нати, изглеждат невероятно, толкова апетитни, че и накипрени! :)
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Станали са разкошно, Нати@ Все едно, че са купени ! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много съблазнителни снимки, Нат! Много обичам гевречета...грабвам си едничко! Усмивки и поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,Люси! Грабвай,колкото искаш! Усмивки и за теб!

      Изтриване
  5. Страхотни са, Натали! Как хубаво си ги завъртяла само! :)

    ОтговорИзтриване