петък, 24 юни 2016 г.
Карамелизирани кралски печурки върху пикантно пюре от картофи и тиква
Преди известно време Диана сподели рецепта, която не ми даде мира. Тези гъби направо ми се привиждаха.И понеже в къщи никой освен мен не яде полента и производните реших да приготвя гъбките с пюре.
за пюрето:
4-5 картофа
3 парчета тиква ( малко по- големи от кибритена кутийка)
30г. масло
3-4 с.л.олио
3 глави лук
черен пипер
за карамелизираните гъби:
200г. кралски печурки
лют червен пипер на люспи на вкус( аз сложих 1/4 ч.л. защото ми е много лют пипера)
1 с.л. соев сос
2 с.л. нарязан чесън
1 с.л. кафява захар
4 с.л. зехтин
2 с.л. балсамов оцет
1/4 ч.ч. червено вино
Лукът се нарязва на едри кубчета и се задушава в олиото докато омекне.
Картофите и тиквата се сваряват.Аз използвах замразена тиква.
Изваждат се в купа и се намачкват заедно с маслото и малко от водата, в която са врели. Като се получи желаната консистенция на пюрето се добавя лука, черния пипер и сол на вкус.
В тиган се загрява зехтинът.Гъбите се слагат с шапките на долу и се оставят в тигана без да се бъркат, докато шапките придобия златист загар.Прибавя се чесънът и лютия пипер.След това се прибавя захарта и се изчаква да се карамелизира. Прибавя се балсамовия оцет, соевия сос и се разбърква добре.След минутка се добавя виното.Изчаква се да се редуцира леко и гъбките са готови.
Добре би било да се отбиете при Дианка за да видите целия процес на приготвяне на гъбите, тъй като тя е споделила видео рецепта.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Изглежда супер вкусно, Нати! Ще се отбия и при Дианка и ще реша точно как да ги приготвя, защото не консумираме картофи, но все ще измисля как.
ОтговорИзтриванеМного красиви и подканящи да опитаме снимки си направила!
Усмихнати почивни дни! Прегръдки!
Габи, на мен ми беше много вкусно! Отчитам си само един пропуск.Следващия път ще удвоя продуктите за соса защото е много вкусен,а така се редуцира и остава много малко.Хубава събота и неделя и от мен!Целувки!
ИзтриванеНати,
ОтговорИзтриванегъбите изглеждат много примамливо и апетитно.Но аз имам страх от тях, дори и от култивирани.Вече двама познати се натровиха и единият за съжаление почина.Скоро имаше информация пак за натравяния.Така,че много трябва да се внимава с тях.Но иначе са вкусни, много интересен начин за приготвяне, видях и при Дианка.Гъбите не се мият и се приготвят на силен огън, тогава стават много вкусни.
Поздрави !
Ели, аз много обичам гъби,но рядко ги хапвам, защото децата не ги обичат.Сега докато са при бабите се възползвам :)
ИзтриванеУви, риск винаги съществува.
Поздрави и хубави почивни дни!
:) Нати, така го описа добре, че и на мен вече ми се привиждат:))) Чудесна рецепта и презентация! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,Дианка е виновна :) И аз ходих няколко дни само с тези гъби в главата :)
ИзтриванеЦелувки!