петък, 24 юни 2016 г.

Карамелизирани кралски печурки върху пикантно пюре от картофи и тиква


Преди известно време Диана сподели рецепта, която не ми даде мира. Тези гъби направо ми се привиждаха.И понеже в къщи никой освен мен не яде полента и производните реших да приготвя гъбките с пюре.


за пюрето:
4-5 картофа
3 парчета тиква ( малко по- големи от кибритена кутийка)
30г. масло
3-4 с.л.олио
3 глави лук
черен пипер



за карамелизираните гъби:

200г. кралски печурки
лют червен пипер на люспи на вкус( аз сложих 1/4 ч.л. защото ми е много лют пипера)
1 с.л. соев сос
2 с.л. нарязан чесън
1 с.л. кафява захар
4 с.л. зехтин
2 с.л. балсамов оцет
1/4 ч.ч. червено вино




Лукът се нарязва на едри кубчета и се задушава в олиото докато омекне.
Картофите и тиквата се сваряват.Аз използвах замразена тиква.
 Изваждат се в купа и се намачкват заедно с маслото и малко от водата, в която са врели. Като се получи желаната консистенция на пюрето се добавя лука, черния пипер и сол на вкус.

В тиган се загрява зехтинът.Гъбите се слагат с шапките на долу и се оставят в тигана без да се бъркат, докато шапките придобия златист загар.Прибавя се чесънът и лютия пипер.След това се прибавя захарта и се изчаква да се карамелизира. Прибавя се балсамовия оцет, соевия сос и се разбърква добре.След минутка се добавя виното.Изчаква се да се редуцира леко и гъбките са готови.
Добре би било да се отбиете при Дианка за да видите целия процес на приготвяне на гъбите, тъй като тя е споделила видео рецепта.






6 коментара:

  1. Изглежда супер вкусно, Нати! Ще се отбия и при Дианка и ще реша точно как да ги приготвя, защото не консумираме картофи, но все ще измисля как.
    Много красиви и подканящи да опитаме снимки си направила!
    Усмихнати почивни дни! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, на мен ми беше много вкусно! Отчитам си само един пропуск.Следващия път ще удвоя продуктите за соса защото е много вкусен,а така се редуцира и остава много малко.Хубава събота и неделя и от мен!Целувки!

      Изтриване
  2. Нати,
    гъбите изглеждат много примамливо и апетитно.Но аз имам страх от тях, дори и от култивирани.Вече двама познати се натровиха и единият за съжаление почина.Скоро имаше информация пак за натравяния.Така,че много трябва да се внимава с тях.Но иначе са вкусни, много интересен начин за приготвяне, видях и при Дианка.Гъбите не се мият и се приготвят на силен огън, тогава стават много вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз много обичам гъби,но рядко ги хапвам, защото децата не ги обичат.Сега докато са при бабите се възползвам :)
      Уви, риск винаги съществува.
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. :) Нати, така го описа добре, че и на мен вече ми се привиждат:))) Чудесна рецепта и презентация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,Дианка е виновна :) И аз ходих няколко дни само с тези гъби в главата :)
      Целувки!

      Изтриване