петък, 13 януари 2017 г.

Прясна паста с кюфтенца


за пастата:
3 яйца
300 г. брашно

за кюфтенцата:
500 г. кайма
1 яйце
1 глава лук
2 филий стар хляб
100 мл. прясно мляко
сол
черен пипер
кимион
олио за пържене


за доматения сос:
1 л. доматен сос
1 глава лук
5- 6 скилидки чесън
къри
черен пипер
джоджен
риган
сол
 щипка захар
3-4 с.л. олио

за поръсване:
пермазан (кашкавал)

  
Кюфтенцата:
Накиснете хляба в прясното мляко.
Разбъркайте каймата с подправките, яйцето, нарязания много на ситно лук. и изцедения хляб.
Оформете малки кюфтенца ( по - малки от орех) и ги изпържете. Отцедете ги върху домакинска хартия.

сосът:
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в олиото.Прибавя се доматения сок. Оставя се да къкри на тих огън. докато течността се редуцира и сгъсти леко. Добавят се пасирания чесън и подправките. Накрая се прибавя щипка захар за да се убие киселинността на доматите.

Пастата:
В пресятото брашно се прави кладенче и в него се счупват трите яйца( ако са по малки може да се добави 3 с.л. вода). Замесва се тесто, което не трябва да лепне.Оставя се да си почине за 30 минути. После се отрязват малки парчета тесто, които се разточват с машина за паста. По време на разточването,ако тестото лепне се прибавя малко брашно, ако е много твърдо се овлажнява с малко вода.
Пастата се оставя поне 30 минути да засъхне.
Вари се във вряща подсолена вода между 2 и 5 минути в зависимост от дебелината и.
Сервира се с доматения сос, кюфтенцата и отгоре с настърган пермазан( или кашкавал)

Прясната паста правя няколко пъти вече с различни сосове.Рецептата видях при Йоана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар