неделя, 5 април 2020 г.

Пълнени чушки с кайма и ориз



Всеки има своя рецепта за пълнени чушки.Това е моята. Едно  от малкото ястия, любими на цялото ми, капризно семейство.

- 12 - 14 червени чушки ( може и замразени)
- 1 голяма глава лук ,нарязяна на малки кубчета
- 400-500 г. кайма
-  1 купичка ориз  (400 г.  )
- около 100 мл. доматен сок
-  4- 5 с.л.олио или зехтин
- сол
- черен пипер смлян
- кимион смлян
- малко сушен джоджен

Оризът се слага в цедка и се измива добре под течаща студена вода. Оставя се да се отцеди.
Олиото се слага в тенжера и се загрява .Прибавя се лука и се задушава,  докато стане прозрачен. Прибавя се каймата и се бърка за да се раздроби добре.Задушава се, докато  каймата промени цветът си.Прибавя се оризът и разбъркването продължава ,докато той стане стъклен. После се добавят доматите,червеният пипер,черният пипер и 1 купичка с гореща вода ( меря с купата с която съм мерила и оризът). Слагат  се и останалите подправки.Когато сместа заври ,похлупвам тенджерата с капак и изклучвам котлона,като оставям съда на котлона.
 След като,  по - голямата част от течноста се поеме от сместа, напълвам чушките с плънката.Подреждам ги в тава, поливам ги с гореща вода до половината и ги слагам в предварително загрята фурна. Предпочитам да пека чушките на най- долната част на фурната. Малко преди да са готови ги слагам по средата на фурната за да се запекат и от горната страна.



Сервирайте с кисело мляко или сос.

4 коментара:

  1. Нати,
    и в нашия дом пълнените пиперки са любимо ястие, но с месо.Хората от малки се приучават от родителите да консумират много ястия с месо.И когато вече са големи хора без месо не могат.А преди години е било точно обратното - месото е било рядкост.А по селата е нямало човек, който в неделен ден да не отиде на църква.Сега също е обратното - по 1 човек от семейство посещава храма.А до Великден никой не е консумирал животинска храна - постили са и децата, даже и животните на Разпети петък не са консумирали храна.Цялото творение е възхвалило Господа.Сега хората не постят, не се интересуват от духовното, наблягат само на материалното.Затова и ценностната система вече е променена.И в нашия дом сервира ли се постна храна има недоволни.Но тепърва започват изпитанията.Короновирусът е най - лекото, гладът ще е по - страшното изпитание.Та в този смисъл хората трябва да променят разбиранията си, да променят и начина си на хранене.В миналото месото е сервирано само на празници, а днес е обратно - не можеш да разбереш кога е празник - месо и козунаци се ядат през цялата година.Затова хората трябва да се замислят, да имат покаяние, а не да търсят вълшебни хапчета и ваксини против болести.
    Поздрави, бъдете здрави и благословени !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уф, Ели,тази тема наистина е широка и трудна за дискутиране. Съгласна съм с теб ,че ценностата ни система е променена и то не към добро.Но можем да дадем най-доброто от себе си и да се опитаме да научим децата си.Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване