четвъртък, 30 април 2020 г.
Кифлички "Венета"
Някога мама и баба ,като пробват някоя рецепта и я харесат ,си я записваха в един тефтер, като я кръщаваха на този ,който им е дал рецептата. Аз много харесвах тази традиция и затова я продължавам. Тези кифлички ,опитах от приятелката ми Венета и затова ги кръщавам на нея. Тя ми ги представи като домашен хот дог. Въпреки ,че на вид не са точно като хот дог ,вкусът наподобява. Напомнят ми също на митовете с кренвирш,които някога продаваха в Пловдив.
Реших веднага да ги направя, защото моите момчета ,много обичат хот дог и въпреки ,че рядко им го позволявам ,заради неясните субстанции в кренвиршите :), сега заради изолацията не са хапвали от много дълго време.
Другото ,с което ме спечели тази рецепта е ,че тестото се меси предната вечер и кифличките се приготвят на сутринта,което спестява от времето.
-600 г. брашно
- 200 мл. топло ,но не горещо прясно мляко
-3 с.л. кисело мляко
- 1 ч.л. захар
-1 ч.л. сол
- 20 г. прясна мая
- 3 с.л. олио
- 40 г. маъло
- 2 яйца
- 8 кренвирша
за намазване :
- 1 яйце
Аз месих в хлебопекарна. Но не пречи да се замеси на ръка или в кухненски робот с приставка за тесто.
Разтопявам маслото и добавям към него олиото.Оставям да истине за да не е горещо.
В контейнера на хлебопекарната слагам топлото мляко, захарта и маята. Оставам за 5-10 минути да се надигне маята.
Пресявам брашното.(Този път пропуснах тази стъпка,но ако месите на ръка е задължителна)
Към сместа с маята, прибавям всички останали продукти,без мазнината.
Пускам машината на програма месене.Когато тестото се оформи започвам да добавям лъжичка по лъжичка мазнината. Когато цикълът за месене спре, пускам още веднъж машината да меси.Не оставям тестото да втасва в хлебопекарната, а го покривам с домакинско фолио и го прибирам в хладилника.
На следващата сутрин разделям тестото на две и всяка топка разточвам на кръг.Всеки кръг разделям на 8 триъгълника. В основата на триътълника слагам половин кренвирш и завивам на кифличка.
Подреждам кифличките в тава постлана с хартия за печене и ги оставям да втасат.
Когато втасат ги намазвам с яйце и пека в загрята на 180 градуса предварително загрята фурна ,до зачервяване.
Аз ги хапвах ,като им прибавих мойонеза,кетчуп и горчица.
Тестото е много хубаво и може да се приготви и с друга плънка.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Нати,
ОтговорИзтриванестрахотни са ти се получили кифличките.И аз имам много такива тефтери със записани рецепти.Но определено правя тези, които са изпитани.Които се харесват в нашия дом.Прекрасна е рецептата за тестото и знам,че ще се получат хубави кифлички, защото тестото престоява и така след като се премеси наново става прекрасно тестено изделие.
Поздрави и Весели предстоящи празници - идва Гергьовден !
Тези тефтери са невероятни! Съхранили опита на едно поколение ,а понякога и на повече!Весели празници и на теб Ели!
ОтговорИзтриване