сряда, 27 януари 2021 г.

Памук питки


продукти за 15 питки:

- 700 г. брашно

- 20 г. прясна мая или 7 г. суха

- 1 с.л. захар

- 2 ч.л. сол

- 350 мл. топло(но не горещо) прясно мляко

- 2 с.л. разтопено масло

- жълтък за намазване на питките

-1 яйце + 1 белтък


Маята и захарта се смесват със 100 мл. топло прясно млако и се оставят зя 10 - 15 минути да се надигне маята.

Към шупналата мая се прибавят останалото топло мляко ,маслото, яйцето с белтъка, солта и брашното.Замасва се меко тесто. Меси се поне 10- 15 минути.

Тестото се оставя да втаса на топло за 40 до 60 минути докато удвои обема си.

Втасалота тесто се разделя на 15 топки по 80 г.

Оформените питки се поставят в тава покрита с хартия за печене, на  голямо разстояние едно от друга.Покриват се и се оставят на топло за 30 минути.

Питките се намазват с жълтък и  се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 20 - 25 минути или до готовност.



 Рецептата видях тук 

2 коментара:

  1. Нати
    моя приятелка прави памук погачата, а майка ми от такова тесто прави милинки с мазнина и галета.Тестото става много пухкаво.Страхотни са памук питките.
    Поздрави от сърце !

    ОтговорИзтриване