продукти за 15 питки:
- 700 г. брашно- 20 г. прясна мая или 7 г. суха
- 1 с.л. захар
- 2 ч.л. сол
- 350 мл. топло(но не горещо) прясно мляко
- 2 с.л. разтопено масло
- жълтък за намазване на питките
-1 яйце + 1 белтък
Маята и захарта се смесват със 100 мл. топло прясно млако и се оставят зя 10 - 15 минути да се надигне маята.
Към шупналата мая се прибавят останалото топло мляко ,маслото, яйцето с белтъка, солта и брашното.Замасва се меко тесто. Меси се поне 10- 15 минути.
Тестото се оставя да втаса на топло за 40 до 60 минути докато удвои обема си.
Втасалота тесто се разделя на 15 топки по 80 г.
Оформените питки се поставят в тава покрита с хартия за печене, на голямо разстояние едно от друга.Покриват се и се оставят на топло за 30 минути.
Питките се намазват с жълтък и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 20 - 25 минути или до готовност.
Рецептата видях тук
Нати
ОтговорИзтриванемоя приятелка прави памук погачата, а майка ми от такова тесто прави милинки с мазнина и галета.Тестото става много пухкаво.Страхотни са памук питките.
Поздрави от сърце !
Фантастични са!
ОтговорИзтриване