петък, 29 януари 2021 г.

Царевичен хляб с лук


 - 225 г. царевично брашно

- 140г. бяло брашно

- 1 ч.л. захар

- 1 и 1/2 ч.л. сол

- 2 ч.л. бакпулвер

- 570 мл. прясно мляко 

- 1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок

- 2 яйца

- 1 глава лук, ситно нарязяна

- 50 г. масло


Загрейте фурната на 230 градуса.

Разтопете маслото в тиган и задушете лука за около 5 минути да омекне.

В голяма купа сипете двата вида брашно с бакпулвера,солта и захарта,разбъркайте.

В отделна купа разбийте яйцата с млякото и лимоновия сок. Към сместа със яйцата и млякото прибавете и задушения лук.Изсипете течните съставки в купата с брашното и разбъркайте докато се получи смес подобна на кексово тесто.

Изсипете  получената смес в продълговата форма за хлаб или кекс ,постлана с хартия за печене.

Изпечете царевичния хляб по средата на фурната до златист цвят. Проверете с клечка за зъби по средата на хляба.Когато е готов хляба, по  клечката не трябва да има тесто. 

Оставете хляба да се охлади за 10 минути ,нарежете и сервирайте.


5 коментара:

  1. Много обичам рецепти за хляб, питки и хлебчета с царевично брашно Нати.Така,че ще запиша тази рецепта.Чудесен хляб се получава с лук , с праз, с орехи.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз хресвам различните добавки в хлябовете.Този ми напомня малко на просеникът ,който баба ми правеше. Но тя слагаше пръжки.
      А този леко сладни заради лука.
      Поздрави,Ели!

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване