понеделник, 5 април 2021 г.

Таратор с орехово мляко


 Скоро открих ,че имам непоносимост към млякото и млечните продукти. И започнах да търся алтернативи. Ядновите млека не са точно мляко,но все пак помагат ,особено когато ми се яде нещо конкретно. В случая - таратор.


1 ч.ч. орехи

2 ч.ч. вода

1 краставица нарязана на малки кубчета

2 скилидки чесън

1 ч.л. олио

сол на вкус

копър


Приготвяне на ореховото мляко:

Орехите се накисват във вода и се оставят най- малко за 5 часа. Аз ги оставих за една нощ.

След това се отцеждат и се изплакват с чиста вода. 

Слагат се в бендера заедно с 2 ч.ч. вода и се блиндират . Прецеждат се през марля или тензух. 

 Пулпата от орехите  може да използвате за сладкиши.


Приготвяне на таратора:

В купа се слагат ореховото мляко, краставицата,пасирания чесън и олиото.Разбърква се  и се овкусява със сол и копър.


4 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Нати,
    и аз правя ядкови млека.Ползвай също белен слънчоглед .С малко лимонов сок се получава чудесно кисело мляко, както и мляко за таратор.А от животинските млека най - добро за човека е козето мляко.То е най - близко до майчиното, бедно е на мазнини и се използва при различни заболявания.Както и суроватката, която е много полезна при заболявания на сърцето, бъбреците, черния дроб и жлъчката.
    Твоят таратор с орехово мляко е чудесен !

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно, прииска ми се да опитам.

    ОтговорИзтриване