четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Книги над които да се замислим


От доста време се чудя дали да напиша тези редове, но днес се реших.
За всички които ме познават е ясно че обичам да чета. Чета във всеки един свободен момент. Често се е случвала да осъмвам заради книга. 
Четенето за мен е като гориво, без него не мога.
Чета различни неща, но най-голямата ми тръпка е Фентъзито. Мисля че от големите фентъзи саги не е оцеляло нещо ,което да не съм прочела.Това е жанра които обожавам и ме разтоварва най-много. Но обичам да чета и всякакви други жанрове.

И за мен е естествено като се сблъскам с даден проблем да се обърна към книгите за да прочета повече за него.

Преди време по различни източници до мен запозна да си пробива път терминът - "Чревна пропускливост"
Отначало го игнорирах, но все по- често започнох да го срещам.
Книгата на Джон Акс беше първата, която прочетох и хвърли светлина върху този въпрос.


 

Преди година получих диагноза "Хашимото"и Хипотиреоидизъм. След първоначалния шок започнах да търся книги по темата и следващата ме впечетли много.Един от симтомите за  Хипотиреоидизъм е напълняването. От 2 - 3 години килограмите при мен бавно , но сигурно се покачваха. Естествено аз правих опити с различни нашумели диети да овладея положението. Резултатът беше минимален и краткотраен.
Естествено опитах и така модерното напоследък хранене с малко въглехидрати . Диетата на Узунов. И всички производни на нея нисковъглехидратни диети. При нея резултат в килограмите имаше ,но аз се чувствах много зле.
Когато ми поставиха диагнозата си направих серия допълнителни кръвни  изследвания ,които показаха , че имам непоносимост към мляко, яйца и мая за хляб.
Сега ,искам да стане ясно ,че не критикувам нисковъглехидратната диета - просто тя не беше за мен. Това което е важно, е че всеки човек е различен и това което работи при 
един не работи при друг. Всеки трябва да намери своя път към здравето и към идеалната фигура.

Затова следващата книга ме впечетли много. Отчита  факта , че всички сме различни (Така беше и в книгата на Изабела Уенц) и дава препоръки както в храненето така и в редица други области.И накрая един по- забавен начин да се обобщят горните книги в романен стил и без огромните части с теория. Книгата на Надя Петрова ми даде глътка въздух и преповтори голяма част от горната информация .

За съжеление автоимуните заболявания са много. За голяма част от тях не знаем, защото голяма част от симтомите подминаваме :

- Наднормено тегло

 - Косопад

- Чуство на студ

-Чуство на умора

-Безсъние

- Сърбеж и суха кожа

-Нередовен цикъл

-Депресия

- Запек

- Проблем с концентрацията и запомнянето

Това са част от симтомите при Хипотиреоидизъм. Част от тях изглеждат съвсем невинно и едва ли бихме им обърнали внимание. Но за съжеаление всяка 4 жена има нарушена функция на щитовидната жлеза. 

А има още много автоимунни заболявания.

Затова преди да решите да почнете поредната диета ,моля конселтирайте се с лекар.

А после четете. 

Често приятели ми казват , че не им се дават пари за книги. 

В големите градове има прекрасни библиотеки. Абонамента е символичен и за 1 година. Така всеки има достъп до книгите.

И така аз се опитвам да намеря своя път . Тези книги ми бяха много полезни и отговориха на много мои въпроси. Но и отвориха още стотици други.


1 коментар:

  1. Нати,
    радвам се за теб.Щитовидната жлеза е коша за боклук в организма.Тя отговаря за прочистването заедно с черния дроб и бъбреците.За мен всички органи трябва периодично да се прочистват и тогава организма не заболява и е здрав.Но е важна и храната.Особено сега, когато всичко е замърсено и храната е изкуствана и безвкусна.
    Аз също чета книги на здравословна тематика.За мен най - хубавите книги са базирани на прочистване и каляване на организма.Пиене на чиста вода и сезонна домашна храна.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване