вторник, 23 август 2022 г.

Ризото Миланезе

 

- 90 г. масло

- 1 глава лук ситно нарязана

- 400 г. ориз арборио или карнароли

- 90 мл. бяло сухо вино

- 1 литър телешки бульон

- 60 г. прясно настърган пермезан

- 1/4 ч.л. млян шафран ( или 1/2 ч.л. тичинки)

- прясно смлян бял пипер


В голяма тенджера разтопете 60 г. от  маслото на умерена температура. Сотирайте в него лука за 3-4 минути или докато омекне. Добавете ориза и бъркайте 2- 3 минути докато стане прозрачен. Налейте виното и бъркайте докато алкохолът се изпари 2-3 минути. Добавете 1 черпак от булъона и бъркайте докато течноста се усвои напълно ,чак тогава добавете следващия черпак с бульон. Така добавяйте переодично булъона.След 8-9 минути добавете 4 - 5 с.л. пермазан.

Няколко минути преди оризът да е готов добавете шафрана.Бульонът се сипва докато оризът омекне.Цялото време от момента ,в който започнете да сипвате бульона трябва да бъде около 15- 18 минути.

Накрая смесете с останалия пермазан и масло.Оставете да престои 2-3 минути и сервирайте ризотото горещо.


 ****************************

За всеки вид ризото е важно бульонът да се прибавя постепено по време на варенето и оризът трябва да бъде разбъркван почти непрекъснато. Това освобождава скорбялата в ориза и придава на ризотото характерната му кремообразна консистенция.

Видът ориз също е много важен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар