сряда, 26 октомври 2022 г.

Домашен кетчуп


Доста неща правих ,но не стигнаха до снимки. Този кетчуп обаче заслужава да бъде споделен ,макар сезонът на доматите да отмина.Вече няколко години го приготвям.


- 3 кг. домати
- 4 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 1 ч.ч. ябълков оцет
- 2 с.л. пипер меланж
- 2 с.л. бял синап
-  1 с. л. бахар на зърна
- 1 ч.л. кориандър
- 4 карамфилчета
- 2 пръчки канела
- 4 дафинови листа
-  2 с.л. червен пипер
- 1 /2 с.л. лют пипер 
- 1 ч.ч. кафява захар
- 2 с.л . сол

Пипера меланж, синапа и бахара се смилат на прах.
Доматите ,лукът и чесънът се нарязват на кубчета. Слагат с ев тенджера заедно със смлените подправки. Добавят с е дафиновият лист, карамфила и пръчките канела.
Вари се на умерен огън докато се редуцира до 1/3. Това отнема около 2 - 3 часа.
Отстраняват се дафиновият лист,пръчките канела и карамфилчетата и сместта се пасира.Връща се на огъня и се добавят солта,оцета и захарта.Вари се още 30 - 40 минути до получавание на гъст сос.
Готовият кетчуп се пълни във бурканчета и се  вари за да стерелизира 5 минути.

Рецептата видях тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар