вторник, 12 август 2014 г.

Ментов сладкиш с кокос и шоколад


Това определено е моят сладкиш!!! Влюбих се в него в момента, в който го видях при Ивана.
Това е обожавам комбинацията между шоколад и мента. Пристрастена съм !


150 г. кисело мляко
125мл. олио
125 мл. ментов захарен сироп
200 г. захар
3 яйца
300 г. брашно
50 г. кокосови стърготини
1 бакпулвер

за глазура:

200 г. черен шоколад
100 г. млечен шоколад
300 мл. течна сладкарска сметана


Пресейте брашното с бакпулвера и смесете с кокосовите стърготини.
 В купа разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, киселото мляко и ментовия сироп.Разбъркайте добре и добавете брашнената смес на порции.Разбъркайте добре.
Изсипете сместа в тавичка 26 см. , постлана с хартия за печене. Изпечете сладкиша на 180 градуса до готовност  ( суха клечка). Оставете да се охлади напълно.


За глазурата:
Сложете сметаната на котлона и в момента на завиране я дръпнете от огъня. Веднага добавете начупения шоколад и разбъркайте добре докато се получи еднородна смес. Оставете да се охлади и намажете  сладкиша. Декорирайте по ваш вкус.  











Ив, безкрайно ти благодаря за рецептата!

събота, 9 август 2014 г.

Гъбен ден с панирани сърнели и манатарки и пачи крак в масло


манатарки
пачи крак
масло
1 с.л. олио
 сол


Почистете гъбите със суха кърпа, а пънчетата на манатарките почистете  внимателно с нож ако е необходимо. Нарежете гъбите на едро, а пачия крак , ако е дребен може и да оставите цели.
Задушете гъбите в маслото с олиото до готовност. Посолете накрая.
Не съм дала точни количества на продуктите, те зависят от количеството гъби , които успеете да си наберете или сдобиете.


Панирани сърнели

гъби сърнели
2 яйца
брашно
сол
олио за пържене


Нарежете гъбите на парчета.
Разбийте яйцата.
Панирайте гъбите първо в брашно, после в яйцата и ги изпържете в олиото.



Нарочно избрах най- обикновения начин за паниране . Исках максимално да се усеща вкусът на гъбата.

петък, 1 август 2014 г.

Крем с печени кайсии


1 кг. зрели кайсии
50 г. орехи ( може бадеми, шам фъстък, кайсиевите ядки)
4 с. л. боров мед ( или друг плодов сироп, кленов, смокинов)
50 г. ориз
3 с.л. нишесте
захар на вкус
1 л. прясно мляко

Разполовете кайсиите, извадете костилките. В широка тавичка ипечете плода заедно със сиропа за около 30 минути на 200 градуса. Кайсиите трябва леко да се карамелизират.
Още горещи ги размачкайте с вилица и ги оставете да изстинат.
Запечете ядките на сух тиган за 2-3 минути.
Сложете млякото, ориза и захарта да кипнат и варете докото ориза омекне на тих огън.
В купичка сложете нишестето и добавете 4 с.л. студена вода . Трябва да се получи рядка каша. Изсипете във врящото мляко и бъркайте до сгъстяване.Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.
Нарежете ядките на едри парчета.
В чаши изсипете няколко лъжици от кайсиите, отгоре няколко лъжици от млечната смес , поръсете с ядки. Отново кайсии, млечна смес и накрая ядки.
 При мен бялата смес не стигна за втори пласт от опитване.



понеделник, 28 юли 2014 г.

Солени кифлички



Тези солени кифлички са особено апетитни докото са топли. Видях ги при Ани.

220 г. меко масло
1 ч.ч. настъргано краве сирене
1 ч.ч. настърган кашкавал
1ч.ч. кисело мляко
1 пакетче бакпулвер (10г.)
3 ч.ч. брашно

1 яйце за намазване
за поръсване:
риган, ким


Разбийте с миксер маслото с кашкавала и сиренето.Разбъркайте бакпулвера в киселото мляко и изсипете в сместа. Добавете и пресятото брашно и бъркайте до получаване на меко тесто.Покрийте полученото тесто със стреч фолио и оставете в хладилника за 2 часа.

Извадете тестото и разделете на 6 равни части.
На набрашнена повърхност разточете едната част от тестото и разделете на 8 триъгълника. Навийте на кифличка всеки триъгълник. Така докато свършат всички части от тестото.Намажете с разбитото яйце. И по желание поръсете с подправки.
Изпечете кифличките в тава застлана с хария за печене, на 180 градуса за около 13 минути или до приятно поруменяване.



четвъртък, 24 юли 2014 г.

Пиле с доматен сос


1 пиле ( ако има домашна кокошка би било страхотно!)
1 морков
1 глава лук
5-6 домата
малко целина- глава (на вкус , аз слагам3-4  малки кубчета, защото не искам вкуса и да доминира)
2-3 скилидки чесън
1 -2 с.л. брашно
черен пипер
дафинов лист
1/2 ч.л. захар

Пилето се нарязва на порции и се сварява в подсолена вода,  (Като заври се отпенва )
Нарязват се на кубчета моркова, целината и лукът и заедно с нарязания на ситно чесън се задушават в малко олио и  2 с. л. вода.( Може и да се запържат само в олио без водата.)
Добавят се нарязаните на ситно ( или рендосани) домати и брашното.Налива се бульона от пилето до желаната гъстота.Прибавя се дафиновия лист, черния пипер, захарта. Ако е необходимо се досолява.
В така приготвения сос се слага месото. ( Аз заради децата го обезкостявам, но може да си остане и на порции.)Ястието се вари на тих огън още 10- 15 минути.




неделя, 20 юли 2014 г.

Кекс с крема сирене, шоколад и череши





Този сладкиш видях първо при Роси, след това при Дияна.

100 г .шоколад
125 г. масло
150 г. захар
3 яйца големи или 4 малки
120 г. брашно
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
250 г. меко сирене тип " Крема"
2 ванилии
1 ч. чаша изчистени вишни или череши
1 щипка сол


Фурната се загрява на 180С.
Вишните  или черешите се почистват от костилките..
Шоколадът с маслото се стопява на водна баня, след което леко охлажда. Двете яйца се разбиват с ¼ч.чаша захар, малка част от ваниловата захар и щипката сол. В кухненски блендер се разбива  крем сиренето, яйцето, останалата захар /1/2 ч.чаша/ и ваниловата захар. Желателно е да се получи леко гъста и кремообразна смес.
Смесват се и пресяват заедно брашното с бакпулвера. Към разбитите яйца се налива маслено-шоколадовия сос и на етапи брашното с бакпулвера. Разбъркването е непрекъснато, но не много силно, до получаване на кексово тесто.
Тавичка или форма за кекс се намазват с мазнина и покриват с хартия за печене.
Вишните/череши се отцеждат от марината и поръсват с 1 с.л. брашно или нишесте.
Започва реденето на сместа:
Първо на дъното се налива 1/2 от шоколадовата смес, следва  млечно-яйчената, поръсва се с част от плодовете. Следва отново шоколадово тесто,  плод.
Поставя се в затоплената фурна и се пече от 35-40 до 50 мин, според големината на съда, дебелината на слоя тесто и желаната степен на плътност, с проба до суха клечка. При мен за кексова форма 26х12 см. - 40 мин.

неделя, 13 юли 2014 г.

Като в приказките

Обичам приказките. За принцеси, рицари, магьосници. За смели животни и приказни елфи.
Нека ви покажа част от дома на този прекрасен лебед.



Той живее в замък!


Елате му на гости и ще попаднете на едно вълшебно място, където детето във вас може да се удивлява  и да изследва детските си блянове. Да поиграе на рицар или да бъде принцеса.


В един горещ и зноен ден, леко препечена, аз се сблъсках с този феномен.



От изгарящото слънце се потопих в нежната прохлада на градините на замъка в Равадиново.


И светът ми изведнъж се изпълни с желание за откривателство.
Какво има след тези стълби, а след това мостче?



Наистина се чувствах, като малко дете, което открива все нови и нови съкровища.
Имаше прекрасно езеро, с бели и черни лебеди. Невероятно красиви градини, винарна с много рицарски доспехи. Църква с изящни орнаменти.
Но най- неописуемо беше удоволствието , което изпитах от тази разходка.
Беше забавно да откривам различни стилове съчетани по невъобразим начин, но някак си симпатично изградили едно уникално място!