неделя, 9 март 2014 г.

Сладкиш с ябълки и белтъчена глазура


Този сладкиш правя вече втори път. Първия път не ставаше за снимки. Развали ми се миксера и глазурата не се получи пухкава. Втория път едва успях да отмъкна последното парче за снимки.
Но се борих за него защото рецептата съм си я сглобила от няколко десерта и ще я забравя, а ми харесва много.

за блата:

2 яйца
4 жълтъка
80 г. захар
30 г. разтопено краве масло
1/2 пакетче бакпулвер
кората на 1 портокал
1 ванилия
брашно ( колкото да се получи кексово тесто)



за пълнежа:
1 и 1/2 кг. ябълки 
20 г. масло
3 с.л. захар
3 с.л. коняк
канела на вкус
2 с. л. вода

за глазурата:
4 белтъка
1 ч.ч. захар

За пълнежа:
Ябълките се обелват, махат се семките и се нарязват на малки кубчета.Маслото се слага да се разтопи в тенджерка, прибавят се ябълките, захарта и водата.Задушават се 2-3 минути.Прибавя се и коняка и задушаването продължава докато се изпари течността, но се внимава ябълките да не се разкашкат. Накрая се прибавя канелата. Плънката се оставя да се охлади.


За блата:
Яйцата се разбиват със захарта докато увеличат обема си. Прибавят се маслото, настърганата портокалова кора, брашното с бакпулвера и ванилията.Всичко се разбърква добре и се изсипва в тава ( 26см.) Намазана с масло и посипана с брашно.Пече се на 180 градуса до суха клечка.

За глазурата:
Белтъците се разбиват на сняг прибавя се и захарта и се разбърква  до твърди връхчета.

Върху изпечения блат се разпределя ябълковата плънка. Отгоре се щприцова белтъчната глазура. Запича се на 200 градуса за кратко докато порозовеят белтъците.




6 коментара:

  1. Изглежда страхотно, Нати, напомня ми малко на "Дамски каприз". Който аз така и не харесах като вкус... Обожавм целувки, но винаги, при сладкиша, отгоре ми се получава мека белтъчената смес (и това не ми допада). Хубав ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, нали знаеш всичко е въпрос на вкус :)
      Аз обичам и "Дамски каприз " , а белтъчената глазура обожавам от дете.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Натали, заслужава си борбата!
    Вкусен плодов сладкиш и харесвам тази белтъчна глазура. Правя я при някои сладкиши и ни допада.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Нати, вкусен и ароматен сладкиш си направила. Поздравления!

    ОтговорИзтриване