събота, 14 февруари 2015 г.

Соленки кашкавал


Преди години видях някъде рецепта за топчета от парено тесто и кашкавал. Реших, че ми е любопитно, какъв ще е резултатът и ги оставих  във списъка за изпълнение. Вчера обаче изведнъж реших , че точно това ще направя. Да ама помня ли откъде е рецептата? Не разбира се. И така прибягнах до нета. Най- близката рецепта до моите спомени се оказа на Ева.


250 мл. вода
125 г. брашно
80 г. краве масло
150 г. ситно настърган  кашкавал
4 яйца
щипка сол
2- 3 щипки риган или на вкус

 





В тенджера кипнете водата, маслото и солта.
 Изсипете цялото брашно и бъркайте с дървена лъжица до образуване на гладко тесто. Отстранете от огъня и охладете до стайна температура.
Прибавяйте яйцата едно по едно, като бъркате с дървена лъжица до поемането на всяко яйце от тестото, чак след това прибавяте следващото.
 Прибавете ригана и настъргания кашкавал.
Постелете тава с хартия.
С малка чаена лъжичка се загребва от сместа и се поставя на хартията на разстояние, защото бисквитките удвояват обема си.
 Печете до златисто на 180 градуса. Около 30 минути.






13 коментара:

  1. Какви пухкави и ефирни соленки!! Трябва да са нещо адски ароматно, предвид масълцето и кашкавала :) Само веднъж правих солен вариант на еклерово тесто и помня много ми хареса. Както имам всичко необходимо, колко му е да си имаме и ние такива пухкавели за празника днес :)
    Честит празник на любовта и виното, Нат! Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тики! Това и е хубавото на тази рецепта, всичко си имаме за нея и не е необходимо да се издирват екзотични съставки. А резултатът надмина очакванията ми.
      Хубава и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  2. Ох, ама са хубави тези пухкавелки! Честит празник, Нати! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит и на теб , Кате, макар и със закъснение. Но като гледам романтичното ти януарско меню не съм закъсняла защото при вас 14 февруари не е само ден в годината , а постоянно състояние :)
      Целувки от мен!

      Изтриване
  3. Нати, чуднички са! :)
    Иначе аз се сещам за соленки от парено тесто, последно и Роси беше показала.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно съм пропуснала тези на , Роси! Ще прескоча да си поправя пропуска.
      Хубава нова седмица, Гери!

      Изтриване
  4. Разкошни са станали! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам ги тези соленки! Разкошни са! Поздрави, Нат и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети и на мен ми станаха любими! Лесни и вкусни! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Чудни са тези соленки. Добре подсещаш за тях!
    Успешна нова седмица, Натали!

    ОтговорИзтриване
  7. Нат, наистина са голяма вкустотия тези пухкавелки! Ще ги опитам обезателно! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Нат,без съмнение са невероятни,като малки солени еклерчета!Много ефирни и спорни за похапване!Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване