Преди години видях някъде рецепта за топчета от парено тесто и кашкавал. Реших, че ми е любопитно, какъв ще е резултатът и ги оставих във списъка за изпълнение. Вчера обаче изведнъж реших , че точно това ще направя. Да ама помня ли откъде е рецептата? Не разбира се. И така прибягнах до нета. Най- близката рецепта до моите спомени се оказа на Ева.
250 мл. вода
125 г. брашно
80 г. краве масло
150 г. ситно настърган кашкавал
4 яйца
щипка сол
2- 3 щипки риган или на вкус
В тенджера кипнете водата, маслото и солта.
Изсипете цялото брашно и бъркайте с дървена лъжица до образуване на гладко тесто. Отстранете от огъня и охладете до стайна температура.
Прибавяйте яйцата едно по едно, като бъркате с дървена лъжица до поемането на всяко яйце от тестото, чак след това прибавяте следващото.
Прибавете ригана и настъргания кашкавал.
Постелете тава с хартия.
С малка чаена лъжичка се загребва от сместа и се поставя на хартията на разстояние, защото бисквитките удвояват обема си.
Печете до златисто на 180 градуса. Около 30 минути.
Какви пухкави и ефирни соленки!! Трябва да са нещо адски ароматно, предвид масълцето и кашкавала :) Само веднъж правих солен вариант на еклерово тесто и помня много ми хареса. Както имам всичко необходимо, колко му е да си имаме и ние такива пухкавели за празника днес :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник на любовта и виното, Нат! Усмивка от мен :)
Благодаря, Тики! Това и е хубавото на тази рецепта, всичко си имаме за нея и не е необходимо да се издирват екзотични съставки. А резултатът надмина очакванията ми.
ИзтриванеХубава и усмихната нова седмица!
Ох, ама са хубави тези пухкавелки! Честит празник, Нати! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЧестит и на теб , Кате, макар и със закъснение. Но като гледам романтичното ти януарско меню не съм закъсняла защото при вас 14 февруари не е само ден в годината , а постоянно състояние :)
ИзтриванеЦелувки от мен!
Нати, чуднички са! :)
ОтговорИзтриванеИначе аз се сещам за соленки от парено тесто, последно и Роси беше показала.
Хубава вечер!
Явно съм пропуснала тези на , Роси! Ще прескоча да си поправя пропуска.
ИзтриванеХубава нова седмица, Гери!
Разкошни са станали! Весел празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна! Поздрави!
ИзтриванеОбичам ги тези соленки! Разкошни са! Поздрави, Нат и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеБети и на мен ми станаха любими! Лесни и вкусни! Прегръдки!
ИзтриванеЧудни са тези соленки. Добре подсещаш за тях!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица, Натали!
Нат, наистина са голяма вкустотия тези пухкавелки! Ще ги опитам обезателно! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеНат,без съмнение са невероятни,като малки солени еклерчета!Много ефирни и спорни за похапване!Хубава сряда!
ОтговорИзтриване