четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Домашен сироп против кашлица с индрише



Реших да започна нещо ново. Всеки има някаква бабина рецепта, с която е лекувал нещо.
Обаче много от тях са забравени. И така от приятел на приятел от познат на познат тези рецепти се предават.  С тях не желая да омаловажавам медицината като цяло, а да споделя един друг поглед за това как нашите баби са ни лекували.


500 мл. вряла вода
3 листа индрише
3 счукани ореха заедно с черупките
3 с.л. босилек


по желание:
 небет шекер
или мед


Съставките се смесват и се оставят на тих огън да врат 5 минути. Отстраняват се от котлона и сместа престоява 20 минути. Прецежда се и течността се разделя на три равни части  , които трябва де се изпият в рамките на деня с три приема. Сиропът може да се подслади с мед или небет шекер.

9 коментара:

  1. Правила съм този сироп Нати, понякога слагам и няколко кубчета лукум.Чудесно помага при кашлица и простуда.Орехът има многостранно приложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Нат, такива рецепти са наистина много полезни! Благодаря ти, че ги споделяш! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, дано не ни се налага да опираме до тези рецепти! Хубав ден!

      Изтриване
  3. Нати, добра идея за споделяне на тези рецепти. Не съм правила такъв сироп, но съм сигурна, че е ефективен. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се че одобряваш идеята ми , Кате. Доста се чудих дали има място за подобни рецепти, но накрая прецених , че това е полезен опит.Поздрави!

      Изтриване
  4. Ето това е една мноооого полезна рецепта. Първа стъпка- да си посадя индрише;) Благодаря, Нати! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, наистина първата стъпка е много важна!!! Аз обходих де що имах позната баба да ги моля за листа индрише. Сега дебна някаде да си купя, че то не е работа да издирваш. Щом нещо ти потрябва то веднага изчезва в някоя паралелна вселена!
      Весел празник каквото и да празнувате на 14!

      Изтриване
  5. Благодаря за рецептата. Още днес ще я направя. Не ми стана ясно, обаче, ако босилекът е пресен, колко листенца да сложа?

    ОтговорИзтриване