Преди време правих кекс с моркови, а ето и торта с моркови. Рецептата на Ирина, приготвям вече няколко пъти.
за блата:
4 големи яйца
100 г. кафява захар
150 г. бяла захар
120 мл. олио
100 мл. прясно изцеден портокалов сок
кората на един портокал
280 г. брашно
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
320 г. фино настъргани моркови
50 г. орехи нарязани на дребно
50 г. стафиди накиснати малко ром
За крема:
125 г. меко масло
350 г. крема сирене на стайна температура
200 г. пресята пудра захар
1 ч.л. настъргана портокалова кора
Запечете орехите за няколко минути на сух тиган.
Брашното,бакпулвера,содата,солта и канелата се смесват.От тях се отделят 2 с.л., които се смесват в купа с орехите и отцедените стафиди.( Това се прави за да се разпределят равномерно, орехите и стафидите в тестото, а не да потънат на дъното.)
Яйцата се разбиват с двата вида захар,докато станат пухкави и увеличат размера си.Към тях постепенно се добавя олиото,портокаловия сок и кората от портокал.След това се добавя смесеното с подправките брашно и всичко се разбърква добре. Добавят се морковите, а след тях орехите и стафидите.
Готовата смес се изсипва в намаслена форма за торта(23-24 см.) на дъното на която е поставена хартия за печене. Блатът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна,за около час, или докато клечка забита в центъра, излезе суха.
Блатът се оставя да се охлади във формата за 10 минути, след което се прехвърля върху метална скара, до пълното му охлаждане.
Мекото масло се разбива докато побелее.Към него се добавя крема сиренето и кората от портокал.Постепенно се добавя пудрата захар и се разбива докато сместа стане гладка и хомогенна.Не се разбива прекалено,защото крема ще се втечни.
Блатът се разрязва на две.Първата половина се поставя в тортена чиния.Отгоре се намазва с половината крем.Покрива се с втората част от блата.Отгоре тортата се намазва с останалия крем и се украсява по желание.
Нати,
ОтговорИзтриванеще изпробвам тази торта.Правила съм кексове с моркови, сладки, но не и торти.Но рецептата ми хареса и ще я изпробвам.
Поздрави !
Ели, надявам се и като я приготвиш да ти хареса.На нас ни е любима.
ОтговорИзтриванеПоздрави!