сряда, 4 октомври 2017 г.
Имамбаялдъ
4 патладжана
800 г домати
2 глави лук
2 зелени чушки
2 червени чушки
3 скилидки чесън
1 щипка захар
сол на вкус
черен пипер на вкус
зехтин или олио
риган на вкус
Патладжаните се нарязват на две по дължина, без да се махат дръжките. С нож се оформят ромбове във вътрешната им страна. Посоляват се и се оставят да престоят около 30 минути. Изплакват се. Поставят се в тава с хартия за печене на дъното ,поливат се леко със зехтин и се пекат в зягрята на 200 градуса фурна с вентилатор до златисто около 30 минути.
После вътрешността им се издълбава внимателно, не до самата кора, така че да се оформят лодки.
В зехтина се запържва до златисто лукът, нарязан на малки кубчета.Прибавят се нарязаните чушки нарязани на кубчета.Запържват се. Добавя се чесънът и сол и черен пипер.
Доматите се нарязват на малки кубчета и заедно със сокът им се добавят към лукът и чушките.
Добавят се ригана и щипка захар.Ястието къкри докато течността се редуцира и остане почти на мазнина.Накрая се прибавя и вътрешността от патладжаните.
С тази смес се пълнят лодките от патладжани. Пекат се в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор за 15 - 20 минути.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Нати,
ОтговорИзтриванечудесно ястие, много подходящо за сезона.Патладжаните сега са чудесни и наистина много вкусни и красиво изглеждат.
Поздрави и лека и спорна седмица !
Благодаря,Ели!
ОтговорИзтриванеПоздрави!