понеделник, 23 октомври 2017 г.

Торта с горски плодове


Все ми се струва ,че сезонът на горските плодове е много кратък. Затова ето една рецепта, с която можем да им се насладим по всяко време на годината.

за блата:
8 яйца
8 с.л. захар
8 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер

за плодовия слой:
750 г. замразени горски плодове ( при мен бяха- червена и черна боровинка,малина,къпина и касис, но комбинацията на горски плодове е по избор)
6 с.л. захар
3 с.л. вода


за крема:
 250 г. крема сирене ( 2 опаковки по 225г.)
400г. заквасена сметана
захар на вкус

Приготвяне на блата:
Брашното се пресява с бакпулвера.
Белтъците и жълтъците се разделят. Белтъците се разбиват на сняг.
Захарта се разбива с жълтъците докато обема се удвои. Прибавят белтъците ката се редуват с брашното . Бърка се внимателно със шпатула.
Блатът се пече в предварително загряна фурна на 180градуса, в тава с хартия за печене.
Оставя се да се охлади напълно. Разрязва се на два равни балата.

За плодовия слой:
Плодовете със захарта и водата се слагат в касерола на котлона .След като сместа заври се оставя на тих огън за 3-4 минути. Захарта е ориентировъчна и зависи от вида на плодовете, при мен преобладаваха кисели плодове, така че се наложи да сложа повече захар. Запазих киселата нотка,но все пак я туширах със захарта. Ако плодовете са по- сладки намалете количеството на захарта.


За крема:
Заквасената сметана и крема сиренето се разбъркват добре с 1 с.л. захар . Опитайте и ако е необходимо добавете още захар.

Сглобяване на тортата:
В тортена чиния се поставя първия блат, Отгоре се разпределят горските плодове. Върху тях се разпределя половината крем. Поставя се втория блат, който се покрива с останалия крем.


2 коментара:

  1. Нати,
    по тази рецепта за блат моя братовчедка също прави подобна торта.Но твоята импровизация с горски плодове определено е по - вкусна и по - красива.Горските плодове определено придават несравним аромат и вкус.Чудесна много красива торта.
    Поздрави и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,благодаря много за милите думи!Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване