понеделник, 5 март 2018 г.

Индийски даал



Тандуури масала:

-1ч,л.млян кориандър
-1/2 ч.л. млян кимион
-1/2 ч.л. сладък червен пипер
-1/2 смлян черен пипер
-1/4 канела
-1/4 ч.л.индийско орехче
-1/4 куркума
-1/4 лют червен пипер
-1/4 карамфил
-1/4 чимен на прах


- 150 г. червена леща
- 2 моркова нарязани на малки кубчета
-1 глава лук нарязана на малки кубчета
-150 г. спанак нарязян на едро
- 1 сладък картоф нарязан на малки кубчета
-2 скилидки чесън
1 дафинов лист
- корен от джинджифил около 1 см.
-500 мл. зеленчуков бульон
-2 с.л. зехтин
- 150 мл. заквасена сметана
- 4-5 стръка магданоз
-1 лайм

Загрейте зехтина в тенджера и задушете лука и морковите за 3-4 минути. Добавете картофа и задушете още 2-3 минути.След което прибавете джиндифила,чесъна и 4 с.л. от тандуури масала.Разбъркайте всичко за половин минута прибавете горещия бульон и дафиновия лист и похлупете.Щом сместа кипне намалете котлона и гответе за 10 минути.След това добавете лещата .Посолете.След 5-6 минути добавете и спанака.Гответе докато течността  почти се поеме от ястието.
В купичка разбъркайте заквасената сметана. нарязания магданоз и сокът от един лайм.
Сервирайте индийския дал с накълцан магданоз и лъжица свежа сметана.
Рецептата беше споделена в групата:"Екзотична кухня у дома"

5 коментара:

  1. Много ми допада аранжировката ти, Нат. Харесвам индийската кухня, определено и това ястие ще ми допадне. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Нати,
    даал в индийската кухня доколкото знам са всички бобови храни.А индийците разполагат с много, различни и вкусни бобови храни.Чудесно предложение за постите е дори твоята червена леща.Интересна и богата на подправки рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. И аз харесах много аранжирането, струва ми се, че бих харесала и ястието, макар да не съм опитвала:)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, Ели, Весела,радвам се че ви е харесала аранжировката на ястието.Благодаря ви че се отбихте при мен.

    ОтговорИзтриване
  5. Много е интересно. Браво! Ще се пробва :)

    ОтговорИзтриване