неделя, 19 май 2019 г.

Френски макарони

Малкият ми син е пристрастен към френски макарони.От доста време бях обещала че ще пробвам да му направя и най-сетне изпълних обещанието си.Доста четох за това как се правят и доста разпитвах.Накрая се спрях на рецептата на Ирина

 Имах известни перипетии.Оказа се че бадемовото брашно е много едро смляно. Оказах се без пош, защото се спука в ръката ми и нямах друг.Наложи се да оформям макароните с лъжичка.Е някой станаха по- големи други по-малки. Но в крайна сметка се сдобих с 15 макарона.

Забавлявахме се като търсихме еднакви половинки.Моят малък мъж беше много щастлив и доволен. Смяхме се много докато се опитвах да опазя някакъв крем за да ги слепим, защото повечето отиде в коремчето му :) Накрая ми заяви ,че това са най вкусните макарони които е ял. Какво му трябва повече на човек!
 На следващата сутрин твърдо ме уведоми,че ще закусва френски макарони. И накрая, нямаше как, махнах паяжината от фотоапарата и снимахме заедно макароните, вадейки цялото оборудване. Ще запомня тези макарони с многото положителни емоции!
 И разбира се са червени- любимия му цвят! И с шоколадов крем- любимия вкус. Големия отказа да ги опита. Сега за приготвянето. Отделих белтъци в чист сух съд и ги оставих за 3 дни в хладилника.В деня в които започнах да ги правя ги извадих и оставих няколко часа на стайна температура, за да не са студени. 

Продукти за макароните:
-90гр остарели белтъци, на стайна температура 
-щипка сол
- 40гр кристална захар 
-200гр пудра захар 
-110гр бадемово брашно 

 Белтъците се разбиват на пяна с щипката сол и се добавя по малко от кристалната захар. Разбиването продължава до образуването на лъскав и стегнат белтъчен крем. Не бива да се увличате, защото има опасност макароните да станат сухи и чупливи. . Тук е моментът да се сложи боя . \
Бадемовото брашно и пудрата захар се пресяват 2-3 пъти, докато се получи идеално фина пудра. Измерването става СЛЕД като продуктите са пресяти.

 Моето бадемово брашно беше много едро и трябваше да пресея около 200 грама за да получа нужното количество. 

Към белтъците се добавят на 2-3 пъти сухите съставки и се разбърква внимателно, докато се получи гъсто тесто, което трябва да се спуска от шпатулата на плавни вълни. Готовата смес се пълни в пош с кръгъл накрайник и се шприцова върху хартия за печене. 
 Макароните се оставят 40-45 минути, за да изсъхнат и да не лепнат при допир.
 Фурната се загрява на 150С и макароните се пекат за 15-16минути, след което се изваждат, оставят се да изстинат за 5 минути и се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.

за крема: 
-200 г. шоколад 
-200 мл. животинска сметана 

 Шоколадът се начупва в купа.
 Сметаната се поставя на котлона и когато започне да завира се отстранява и излива при шоколада. Разбърква се, докато се получи хомогенен крем.Оставя се да стегне.
 Подготвяте си по 2 черупки за всеки макарон, като гледате да са с еднакъв размер и големина. Слепвате с крема. 
Поставяте другата черупка отгоре и притискате съвсем леко.

 Благодаря на Ирина за рецептата

3 коментара:

  1. Чудни са ти се получили, Нати! Цветът, визията също. Това лято правих макарони без пош, пак с лъжичка. Ами да ти кажа разлика нямаше, при мен и с пош и без пош, все не са еднакви:))) Твоите са големи кокетки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Кате! След като и при мен се получиха с лъжичка ,мисля така да си продължавам и занапред :) По-малко ще цапам :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Нати,
    не съм правила френски макарони, но те нашумяха от известно време в много блогове.Не съм решила все още да опитам.Навремето баба ми пълнеше еклери с найлонова торбичка с отрязано едно от ъгълчетата.Къде ти пош в старите времена на село.Та лесен и бърз начин е с лъжичка също.
    Поздрави Нат !

    ОтговорИзтриване