вторник, 23 март 2021 г.

Рошави понички

 




Мож би, защото постя и последните няколко дни закуските ми бяха смутита, днес тези рошави понички ми се сториха неземно вкусни. Но явно не само аз ги харесах ,защото и моите момчета примляскваха доволно ,а някои си взеха и допълнително. Приготвят се лесно,без много суетене и с прости продукти.


- 500 мл. топла вода, но не гореща

- 7 г. суха мая

-2 с.л. захар

- 1/2 ч.л. сол

- 500 г. брашно

- 1 ванилия


- олио за пържене


Не е необходимо да се ползва миксер.

В голяма купа сложете топлата вода, маята и захарта.Разбъркайте с вилица и оставете за 5 минути. Добавете солта,ванилията и разбъркайте.Добавете и брашното и разбъркайте. Получава се гъста лепкава каша.Покрийте купата с кърпа или фолио за свежо съхранение и  оставете да втаса за 40 - 50 минути.


В подходящ съд сложете олиото,то трябва да е повече- за да се пържат поничките в маслена баня.

Загрейте олиото.Аз първо включвам котлона на максимална степен.След като сложа първите понички намалявам на 6 от 9 възможни. Ако олиото е прекалено загрято поничките ще се изържат много бързо отвън,но отвътре ще останат сурови.

С лъжица гребвайте от сместа и пускайте в олиото.Ако е необходимо ползвайте втора лъжица за да избутвате сместа.

Готовите понички сложете на домакинска хартия да се отцедат от излишната мазнина.

Поднесете с пудра захар, сладко или разтопен шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар