Мож би, защото постя и последните няколко дни закуските ми бяха смутита, днес тези рошави понички ми се сториха неземно вкусни. Но явно не само аз ги харесах ,защото и моите момчета примляскваха доволно ,а някои си взеха и допълнително. Приготвят се лесно,без много суетене и с прости продукти.
- 500 мл. топла вода, но не гореща
- 7 г. суха мая
-2 с.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 500 г. брашно
- 1 ванилия
- олио за пържене
Не е необходимо да се ползва миксер.
В голяма купа сложете топлата вода, маята и захарта.Разбъркайте с вилица и оставете за 5 минути. Добавете солта,ванилията и разбъркайте.Добавете и брашното и разбъркайте. Получава се гъста лепкава каша.Покрийте купата с кърпа или фолио за свежо съхранение и оставете да втаса за 40 - 50 минути.
В подходящ съд сложете олиото,то трябва да е повече- за да се пържат поничките в маслена баня.
Загрейте олиото.Аз първо включвам котлона на максимална степен.След като сложа първите понички намалявам на 6 от 9 възможни. Ако олиото е прекалено загрято поничките ще се изържат много бързо отвън,но отвътре ще останат сурови.
С лъжица гребвайте от сместа и пускайте в олиото.Ако е необходимо ползвайте втора лъжица за да избутвате сместа.
Готовите понички сложете на домакинска хартия да се отцедат от излишната мазнина.
Поднесете с пудра захар, сладко или разтопен шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар