понеделник, 22 март 2021 г.

Пърленки със шарена сол

 






    -500 г. брашно
    - 300 мл. топла вода
    - 7 г. суха мая
    - 10 с. л. олио
    - 1/2 ч.л. сол
    - 1/ч.л. захар

    допълнително за поръсване , по желание:

    - 2- 3с.л. олио с една скилидка чесън пасирана ( ако не постите , олиото може да се замени с разтопено масло)
    - кашкавал
    - сирене



    В голяма купа сложете водата ,маята ,захарта, олиото и солта.Разбъркайте с вилица и започнете да прибавяте брашното. Замесете меко тесто. Омесете добре и го покрийте с кърпа или стреч фолио и оставете да втаса поне за 40 минути.

    Тестото може да се замеси и в хлебопекарна на програма тесто.След втасването продължете със следващите стъпки.


    Загрейте фурната на 200 градуса.
    Постелете голяма тава с хартия за печене.
    Втасалото тесто разделете на четири топки.  Разтеглете всяка топка с ръце и я поставете върху хартията за печене.




    Надупчете с вилица , намажете с олио и поръсете обилно с шарена сол.
    Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете в средата на фурната.
    След като извадите пърленките ,ако искате да са меки ги покрийте за малко с чиста памучна кърпа.
    Ние ги нападнахме направо от фурната,като преди това ги намазахме с малко олио в което пасирах 1 скилидка чесън. Децата си настъргаха и сирене и кашкавал от горе .






    Рецептата видях тук.

    1 коментар: