Рецептата видях в готварската книга на Мария преди доста време, но все не и идваше ред.
Тъй като там е описана подробно всяка стъпка от направата на тази ужасно вкусна баклава,аз
няма какво да добавя освен ,дословно да си я препиша .
- 1 пакет кори за баклава 450-500 гр.
- 350 гр. масло без сол (разтопено)
За плънката:
- 200 гр. меко масло без сол
- 230 гр. захар
- 250 гр. сурови не белени бадеми смлени на едро
- 4 яйца
- 130 гр. брашно
- 1 чаена лъжица канела на прах
- ¼ чаена лъжица карамфил на прах
За сиропа:
- 1 кг. захар
- 600 мл. вода
- 100 гр. глюкоза
Начин на приготвяне:
Смелете си бадемите. Пресейте и смесете брашното за плънката с подправките. Разделете корите на половина.
Захарта и маслото се разбиват с миксер на средна скорост, докато се смесят добре и се получи пухкав крем. Без да се спира разбъркването се прибавят смлените бадеми и яйцата, едно по едно. Получава се пухкава смес. Миксера се спира и към плънката се добавя на порции брашното смесено с подправките. Разбърква се с дървена лъжица или шпатула, докато сместа поеме хомогенно брашното.
Разтопете си маслото за намазването на корите (350 гр.). Намажете с него дъното и стените на тавата, в която ще оформяте баклавата. Наредете на дъното и половината от листата, като по между им се ръси обилно от маслото. Върху половината листа се разстила плънката.
Покрийте плънката с останалата половина от корите, като помежду им наръсвате обилно с масло. Ако остане малко масло просто намажете с него и най-горната кора. Оформената баклава е като плувнала в масло, но нека това не ви притеснява – така трябва да е. Предполагам, че затова се оставя да престои в хладилника преди печене, иначе, ще е невъзможно да се нареже на парчета, ако маслото не стегне. Когато е отлежала в хладилника и плънката няма да излиза на повърхността на баклавата, при нарязването и. Покрийте тавата с домакинско фолио и я пъхнете в хладилника за 1 нощ.
На следващият ден загрейте фурната на 170°С, извадете баклавата от хладилника и я нарежете с помощта на остър нож, преди да се е отпуснала. Напръскайте повърхността и с малко вода (това се прави, за да не се навдигат най-горните листи при печенето). Пече се за час – час и половина или докато повърхността стане със страхотен златист захар. Пет-десет минути преди края на печенето пригответе сиропа. Смесете всички продукти в подходящ съд и ги сложете на котлона. Когато сместа заври, регулирайте огъня и оставете сиропа да ври на тих огън за 3 минути. Изпечената баклава се изважда от фурната и се сиропира с горещ сироп.
Сиропирайте парченцата с помощта на черпак . Загребвате от сиропа и го разпределя те по повърхността на един ред парчета баклава. Ще видите че сиропа в тавата започва да ври – не бива да ви притеснява. Това, обаче е причината да се започне по етапно сиропиране с не много голямо количество сироп. Продължете бързичко със сиропирането на останалите парчета. Когато цялата баклава се е напоила с малко от сиропа, може да разпределите останалият на по големи количества по повърхността и. Ще ви се струва, че сиропа е много повече от колкото баклавата може да поеме. Не се притеснявайте. Оставете тавата на страна, да се охлади на пълно.
Изглежда наистина безумно вкусна,но тъй като нямам навика да приготвям баклава, освен за Бъдни вечер, си запазвам рецептата дотогава. Хубава веечр!
ОтговорИзтриванеМъхче, и аз си я бях заплюла тази баклавичка от миналата зима, но не издържах до Коледа :)
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден!
Нати, баклавата изглежда изключително вкусна! Със сигурност ще я направя, за да видя как е и с бадеми.:-))))
ОтговорИзтриванеСпокойна неделна вечер и хубаво утре!:-))))
Нати, баклавата изглежда изключително вкусна! Със сигурност ще я направя, за да видя как е и с бадеми.:-))))
ОтговорИзтриванеСпокойна неделна вечер и хубаво утре!:-))))
Мони,радвам се че съм те заинтригувала! Рецептата на Мария си заслужава да се опита!
ИзтриванеХубава седмица !
Вкусотия!!! А и изключително красива на вид! Прекрасна нова седмица, Нат!
ОтговорИзтриванеКате,благодаря!
ИзтриванеТочно този тип баклава обичам-с кексовата плънка!Страхотна е,Наталия!Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеРоси, и аз установих че кексовата плънка ми допада!Хубава сряда!
Изтриване