неделя, 21 декември 2014 г.
Постни нахутени кюфтенца - фалафели
От пръв поглед се влюбих в тези кюфтенца . Още щом ги видях в "Бонбонената " кухня веднага си казах , че ще ги приготвя. Семейството ми ги хареса много, а майка даже попита дали няма кайма вътре :) . Преписвам дословно рецептата, не съм променяла нищо.
Продукти:
250 гр суров сух нахут
1 литър вода
1 глава лук, нарязана на ситно
2-3 скилидки чесън, пресовани
връзка ситно нарязан магданоз
1 с.л. смлян кимион
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
щипка черен пипер
3-4 с.л. царевично брашно
олио за пържене, колкото да покрие фалафелите.
Приготвяне:
Накиснете нахута във водата за 12 часа. Отцедете добре и го смелете в кухненски робот.
В купа поставете смления нахут и останалите продукти. Смесете ги добре и оставете сместа да си почине около 30-40 минути.
Оформете кюфтенца - да не са големи - от около 1 с. л. смес. Оставете ги да престоят 30 минути.
Изпържете ги в сгорещената мазнина.
Съветът ми е да сложите първо 1 бр. , за да видите как се пържи. Не го пипайте докато отдолу не стане златисто,защото може да се разпадне:) Изпържете кюфтенцата от двете страни, но не слагайте повече от 3-4 бр. наведнъж в тигана. Изцедете ги върху хартия. В някои рецепти се пекат на фурна - в тава ги нареждат и пекат на 200 градуса за 15 минутки, пак до златисто :)
Кате , благодаря за вкусната рецепта.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Мног обичам нахут, а тези кюфтенца изглеждат чудесно!
ОтговорИзтриванеЩе пробвам, когато имам възможност!
Поздрави, Натали!
Благодаря , Габи! Поздрави и от мен.
Изтриване:) Ама много са готини кюфтенцата, Нати, много ми харесват! Ще се почерпя доволно:))) А аз ти благодаря за доверието! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти още веднъж за рецептата, задължително ще пробвам и след постите с яйце. А прегръдките са от мен :)
ИзтриванеИ аз съм им хвърлила окото на тези вкусни кюфтенца, но не знам кога ще се наканя. Твоите изглеждат прекрасно, Натали!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Таня! Весели празници!
Изтриване