петък, 24 юли 2015 г.

Супа топчета


Всеки си ама рецепта за супа топчета. Правила съм я по много начини, без задушаване на зеленчуците, но няма какво да се лъжем на мен така ми е най- ароматна.
И да си призная , че вече не знам колко пъти съм ги снимала тези топчета и все не ми се получават снимките. Така ,че  явно няма да я снимам по-добре - предавам се :)

300 г. кайма
1 глава лук
2 моркова
по желание 3-4 малки кубчета глава целина
1 шепа ориз
1-2 картофа
магданоз
сол
черен пипер
кимион
2-3 с.л олио
около 2 литра гореща вода

за застройката:
1 жълтък
2-3 с. л. кисело мляко


Нарежете лука,картофите и морковите на малки кубчета.
Размесете каймата с черния пипер, кимиона и 2 с.л. ориз. Оформете малки топчета.
Задушете морковите, целината, лука и част от магданоза в олиото за няколко минути докато поомекнат.Може да прибавите 2-3 с.л. вода за да се избегне пърженето.
Прибавете водата и изчакайте да заври. Пуснете топчетата, картофите и ориза. Намалете на тих огън до къкри. Като омекнат картофите и ориза направете застройката.
В касерола разбийте жълтъка с киселото мляко и бавно наливайте от горещата супа като бъркате не прекъснато и енергично :).
Като се изравнят температурата върнете застроената супа към останалата, добавете магданоза. Дръпнете от огъня. (Застроената супа не бива да завира повторно).

6 коментара:

  1. Много обичам супа топчета. Правиш я точно с продуктите, които много обичам и използвам също за супата. Да взема да ти дойда на гости за закуска ли? Че отдавна не съм хапвала супа, а какво останало за закуска?! :)
    Прегръдки, миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, то от супата не остана, но винаги си добре дошла. Все ще се намери нещо вкусно!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Чудесна и обичана супа! И аз съм така със снимките:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траяна, ама хич не ти личи , че си така със снимките :) Но благодаря, че ме успокояваш!

      Изтриване
  3. Има ястия,които просто не са фотогенични,не се ядосвай,Нат,сигурна съм,че супата е чудесна на вкус!Аз овалвам топчетата в брашно преди да ги пусна в бульона.Щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и аз съм пробвала с брашно. Даже става по- плътна. Целувки!

      Изтриване