неделя, 3 декември 2017 г.

Вълчи тутманик


Моя много  любима  рецепта! Като се изпече тутманикът се дели на конци, а плънката е ужасно вкусна!

за тестото:
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
300 мл. хладка вода
2 яйца + 1 белтък
около 1 кг. брашно
100 мл. мазнина ( смес от олио и разтопено масло)

за плънката:
1 кг. кайма
4-5 с.л. олио
4 големи глави лук
чубрица
черен пипер
кимион

за намазване :
1 жълтък


В купа се слага 50 мл. топла вода натрошава се маята,прибавя се захарта и 1 с.л. брашно. Остава се на топло докато шупне маята.
Брашното се пресява.
В голяма купа се слага 800 г. от пресятото брашно. Прави се кладенче и в него се слагат шупналата мая, 300 мл. топла вода ,яйцата ,солта.Замесва се меко тесто. Ако е необходимо се добавя по малко от останалото брашно, докато се образува меко не лепнещо тесто.
Тестото се доомесва като се прибавя  лъжичка от мазнината.Меси се докато мазнината се поеме от тестото,след това се добавя следващата лъжичка.Така тестото се меси докато се усвои цялата мазнина. Покрива се с памучна кърпа или със фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса на топло докато удвои обема си поне за 40-50 минути.

През това време в дълбок съд се загрява олиото и в него се запържва нарязания на едри кубчета лук.Като се позапържи лукът се добавя каймата и се задушава. Накрая се прибавят черния пипер,кимионът и чубрицата на вкус.Ако е необходимо към плънката се добавя и сол.
Готовата плънка се оставя да изстине.

Втасалото тесто се разточва на кора.Върху нея се разпределя плънката и се навива на руло. Нарязва се на парчета около 4 см.. Парчетата се нареждат в голяма намаслена тава. Тутманикът се намазва с разбит жълтък. Пече се в предварително загряла фурна на 180 градуса за 35- 40 минути или до зачервяване.

5 коментара:

  1. Ух,че съблазнителен тутманик...........

    ОтговорИзтриване
  2. Нати,
    наистина е интересна тази плънка, не съм правила подобен тутманик.Чудесна идея за настъпващите празници ! Така,че ще го изпробваме у дома.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз съм замислила отново да го приготвя по празниците,защото много ни хареса. Надявам се и на теб да допадне!
      Поздрави!

      Изтриване