неделя, 24 май 2020 г.

Царски тутманик



Страхотен тутманик! Децата го одобриха единодушно. Това рядко се случва.


- 800 г. брашно + допълнително за доомесване
- 350мл.  топло ,но не горещо прясно мляко
- 7 г. суха мая
- 3 с.л. кисело мляко
-1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 яйце+ 1 белтък 
- 3 с.л. олио



- около 400 г. сирене
- 200г. меко масло


за намазване:
- 1 жълтък


В контейнера на хлебопекарната сложете топлото прясно мляко,маята и захарта . Прибавета киселото мляко ,яйцата солта и олиото.Добавете и пресятото брашно.Пуснете хлебопекарната на програма тесто.
Следкато тестото втаса в машината го извадете и разделете на 4 топки.Покрийте ги и ги оставете да втасат 10 минути.

Натрошете сиренето в чиния и го разделете на 4 равни части.
Поръсете плота с малко брашно и разточете първата топка на голяма тънка кора. Намажете кората с масло и я прегънете като плик за писмо.Оставете настрана.
Разточете втората кора,намажете с масло пъръсете със сирене и в средата сложете плика направен от първата топка.
Отново сгънете на плик. Разточете третата топка,намажете с масло,поръсете със сирене и сложете в средата пликът получен от придишните 2 кори. Повторете и с последната кора.
Накрая получения голям плик обърнете с прегънатите краища надолу и внимателно разточете до размера на тавата в която ще печете. Сложете в тава с диаметър 30 см. намаслена с високи стени.
Нарежете като торта, но без да стигате до последния пласт.
Оставете да втаса за 30 минути.
Намажете с жълтък и сложете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Да си призная тук си личи че аз забравих да намажа със жълтък.



Рецептата видях тук

В последно време често използвам хлебопекарна,но ако вие нямата просто замесете на ръка.

Ако използвате прясна мая трява да я оставите да се надигне в прясното мляко и захарта за 10 минути.

3 коментара:

  1. Страхотен Ви се е получил тутманика, моето семейство също сме му големи фенове и често го приготвям. Използването на хлебопекарна спестява усилия и време за направата му и предвид, че тестените изделия са ми голяма слабост, чак се замислям дали и аз да не се оборудвам с такава :)
    Благодаря Ви,
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване