четвъртък, 28 май 2020 г.

Шоколадов лава кейк




Лава кейк, Шоколадов фондан или шоколадово суфле са част от имената на този любим на семейството ми десерт.Силен шоколадов вкус, нежен течен център, са нещата в него, които не ни остават безразлични .
 За пръв път го опитах в ресторант в Смолян. Там,както и в повечето заведения този десерт се нарича шоколадово суфле. 
Аз лично не го възприемам като суфле и названието лава кейк ми допада повече. 
Правила съм го много пъти. Първият път го правих по рецепта на Голдън Рамзи.След това открих рецептата на Йоли и оттогава го правя по нейният начин.

-200г. натурален шоколад
- 200г. масло
-140г. захар
- 40 г.  брашно
- 4 яйца
- 2 ванилии

+ допълнително масло и брашно за намазване на формите


Разтопете на водна баня шоколада,маслото и захарта.Оставете сместа да се охлади.
Разбийте яйцата с вилица,прибавете шоколадовата смес брашното и ванилията.
Разбъркайте до хомогенност.
Намажете с масло и посипете с брашно алуминиеви формички за мъфини за еднократна употреба. Разпределете шоколадовата смес във формичките. Излизат 7 - 8 броя.
Приберете във фризера поне за един час преди печене.
Изпечете в предварително загрята на 220градуса фурна с вентилатор. Печете точно 13 минути.
Трябва да уточня ,че всяка фурна е  различна,но моите станаха точно на тринайстата минута. За по-сигурно ги наблюдавайте след 10та минута.Ако коричката в края на формата ви е твърда,а по средата при допир остава усещането че е още сурово ,то кейкът ви е готов.Извадете от фурната и оставете за малко да почине,след което го обърнете и декорирайте на вкус.Десертът се поднася топъл,но не горещ. Ние добавяме и топка бял сладолед.

Аз с 3 -ма мъже дишащи във врата ми, не изчаках и обърнах веднага - ето това е резултатът - формата му се развали.Но това беше последното кексче и пак не ми оставиха време за снимки. Препиряха ме с лъжици в ръка :)

Десертът е много удобен,защото може да се приготви и да стои във фризера,до момента в който ви се прхапва или внезапно ви дойдат гости.





Ще напиша и рецептата на Голдън Рамзи

- 200 г. черен шоколад
- 200 г. масло
- 200 г. захар
-4 яйца и 4 жълтъка
-200 г. брашно

+ масло за намазване на формите и какао за поръсване


Намажете формичките с масло обилно като използвате четка.Оставете във хладилника или фризера формичките. Нанесете още един слой разтопено масло върху вече охладеното и изсипете обилно какао. Разклатете формичката ,така че какаото да полепне върху маслото. Изтръскайте излишното количество какао и го използвайте за следващата формичка.

Разтопете на водна баня шоколада и маслото.Оставете сместа да се охлади.
В отделна купа разбийте с миксер яйцата ,жълтъците и захарта,до побеляване. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте. Добавете шоколадовата смес на три пъти ,като разбивате добре преди да добавите новото количество.Разбъркайте .Разпределете сместа равномерно във формичките.На този етап кексчетата могат да бъдат замразени до 1 месец.
Преди печене трябва да са престояли поне 1 час във фризера.
Изпечете на загрята на 180градуса фурна с вентилатор за 10 - 13 минути.
Извадете от фурната и оставете да починат 1 минута преди да ги обърнете.


Искам да добавя,че освен че всяка фурна е различана ,времето за изпичане може да зависи и от формата. Това кексче на снимката е изпечено в еднократна алуминиева форма. Изпече се точно за 13 минути.Но ако формата е от порцелан или от старите форми за крем карамел, те побират повече количество и материалът на самата форма е друг. Така че времето може да варира. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар