Лава кейк, Шоколадов фондан или шоколадово суфле са част от имената на този любим на семейството ми десерт.Силен шоколадов вкус, нежен течен център, са нещата в него, които не ни остават безразлични .
За пръв път го опитах в ресторант в Смолян. Там,както и в повечето заведения този десерт се нарича шоколадово суфле.
Аз лично не го възприемам като суфле и названието лава кейк ми допада повече.
Правила съм го много пъти. Първият път го правих по рецепта на Голдън Рамзи.След това открих рецептата на Йоли и оттогава го правя по нейният начин.
-200г. натурален шоколад
- 200г. масло
-140г. захар
- 40 г. брашно
- 4 яйца
- 2 ванилии
+ допълнително масло и брашно за намазване на формите
Разтопете на водна баня шоколада,маслото и захарта.Оставете сместа да се охлади.
Разбийте яйцата с вилица,прибавете шоколадовата смес брашното и ванилията.
Разбъркайте до хомогенност.
Намажете с масло и посипете с брашно алуминиеви формички за мъфини за еднократна употреба. Разпределете шоколадовата смес във формичките. Излизат 7 - 8 броя.
Приберете във фризера поне за един час преди печене.
Изпечете в предварително загрята на 220градуса фурна с вентилатор. Печете точно 13 минути.
Трябва да уточня ,че всяка фурна е различна,но моите станаха точно на тринайстата минута. За по-сигурно ги наблюдавайте след 10та минута.Ако коричката в края на формата ви е твърда,а по средата при допир остава усещането че е още сурово ,то кейкът ви е готов.Извадете от фурната и оставете за малко да почине,след което го обърнете и декорирайте на вкус.Десертът се поднася топъл,но не горещ. Ние добавяме и топка бял сладолед.
Аз с 3 -ма мъже дишащи във врата ми, не изчаках и обърнах веднага - ето това е резултатът - формата му се развали.Но това беше последното кексче и пак не ми оставиха време за снимки. Препиряха ме с лъжици в ръка :)
Десертът е много удобен,защото може да се приготви и да стои във фризера,до момента в който ви се прхапва или внезапно ви дойдат гости.
Ще напиша и рецептата на Голдън Рамзи
- 200 г. черен шоколад
- 200 г. масло
- 200 г. захар
-4 яйца и 4 жълтъка
-200 г. брашно
+ масло за намазване на формите и какао за поръсване
Намажете формичките с масло обилно като използвате четка.Оставете във хладилника или фризера формичките. Нанесете още един слой разтопено масло върху вече охладеното и изсипете обилно какао. Разклатете формичката ,така че какаото да полепне върху маслото. Изтръскайте излишното количество какао и го използвайте за следващата формичка.
Разтопете на водна баня шоколада и маслото.Оставете сместа да се охлади.
В отделна купа разбийте с миксер яйцата ,жълтъците и захарта,до побеляване. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте. Добавете шоколадовата смес на три пъти ,като разбивате добре преди да добавите новото количество.Разбъркайте .Разпределете сместа равномерно във формичките.На този етап кексчетата могат да бъдат замразени до 1 месец.
Преди печене трябва да са престояли поне 1 час във фризера.
Изпечете на загрята на 180градуса фурна с вентилатор за 10 - 13 минути.
Извадете от фурната и оставете да починат 1 минута преди да ги обърнете.
Искам да добавя,че освен че всяка фурна е различана ,времето за изпичане може да зависи и от формата. Това кексче на снимката е изпечено в еднократна алуминиева форма. Изпече се точно за 13 минути.Но ако формата е от порцелан или от старите форми за крем карамел, те побират повече количество и материалът на самата форма е друг. Така че времето може да варира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар