събота, 8 ноември 2014 г.
Коледни буркани с декупаж
Ето със какво се забавляваме през последните дни с децата. Правихме си светещи буркани и не светещи :)
Това е дело на Оги.
Оказа се че декупажът не е толкова труден.
Ако решите да пробвате ще са ви нужни:
акрилна боя
салфетки
четка за рисуване
декупажно лепило
декупажен лак
и някакъв разредител за да си почистите четката от лака
ножичка свещ
и разбира се буркан
Бурканът се боядисва с акрилната боя. Оставя се да изсъхне. На салфетката се разделят слоевете и се запазва най- горния. Внимателно се изрязват фигурките. На избраното място се маже малко от лепилото и се поставя изрязаната фигурка. Приглажда се внимателно със четката. Оставя се да изсъхне. Накрая се нанася лака. Отново съхне.
В готовия буркан поставете свещ и готово.
Идеята е от Интернет, ако я намеря отново ще сложа линк.
неделя, 2 ноември 2014 г.
Сладки хапки
Понякога ми се иска нещо бързо, лесно и сладко.
блат:
9 яйца
9 с.л. захар
9 с.л. брашно
100г. меко масло
сладко от сини сливи
Разбийте с миксер яйцата със захарта докато увеличат обема си . Прибавете пресятото брашното на няколко пъти и бъркайте внимателно с шпатула или дървена лъжица. Изсипете сместа в тавата от фурната постлана с хартия за печене. Печете на 180 градуса .
Извадете блата, оставете го да се охлади. Нарежете го на хапки. Всяка хапка намажете с малко масло и сложете от сладкото. Похлупете с друга хапка.
неделя, 26 октомври 2014 г.
Рибена супа
1 глава на толстолоп
1 глава шаран
3 - 4 рибки чернокоп
2 дафинови листа
3 зърна бахар
7-8 зърна черен пипер
3 моркова
1 глава лук
3 морковчета
2 картофа
малко парченце целина от глава
девисил
сол
Рибата и главите от риба се заливат с вода около 2 литра и се варят заедно със сол, дафиновия лист, бахара и черния пипер около 15 минути.
Рибата се вади и се обезкостява а бульона се прецежда.
Морковите, лукът и целината се режат на малки кубчета.
Лукът се задушава за минута в малко олио и 1 с.л. от бульона. После се прибавят морковите и целината, също се задушават за няколко минути.Добавя се бульона и като заври се прибавят картофите нарязани на малки кубчета. Като омекнат зеленчуците се прибавя и месото от рибата и девисила.
сряда, 22 октомври 2014 г.
Автопортрет
Ха, изненада - фотоапаратът ми имал вграден светломер. Че кой да знае!
Изпълнена с ентусиазъм, ставам рано, рано. Водя децата на градина и ето - свободна съм да създам перфектния си автопортрет.
Спънка - 1 - не мога да си измисля , как да си направя измерванията на светлината. Очевидно е , че не мога да се клонирам. Половинката със силно развито чувство за само съхранение, ме е предупредил преди три дни , да не разчитам на него, защото няма да е в града. След кратък размисъл се обаждам на приятелка. Проблемът е отстранен! Ура!
И така за да хвана сутрешната светлина избирам място - на близката полянка до блока.
Има си всичко, и сянка и слънце.
Леко зъзнейки, нагазваме в тревата. Оказва се много мокра - цялата в роса!
Пренебрегвайки мокрите си крака, аз авторитетно определям перфектното място за пробна снимка № 1. Вадя статива и от калъфа се разпиляват разни чаркове, които всъщност не ми стана ясно къде и как са били. Резултатът е ясен - апаратът в никакъв случай не може да се задържи на статива. Нищо, какво пък! Аз ще снимам!
Откривам туй нещо светломера. Правя измерванията ( ако може така да се каже) и натискам спусъка. И да бъде светлина! Получавам бял фон с някакви неясни контури, при това леко размазани! Не може да бъде!!! Защо така ???
След дузина подобни опити, и силно премръзнал модел с явно треперене, реших да върна на автоматични настройки, просто така за проверка дали всъщност всичко е наред. Еми наред си беше, апаратът, не в него беше грешката. Упорито продължавам, сменяйки бясно настройките на скорост и бленда. Резултатът - от лош по - лош.
Примирено свих платната и бих отбой. Както е ясно до автопортрет не стигнах. Този път.
Но аз ще се върна! :)
Безкрайно благодаря на модела си, който прекоси половината град и въпреки атмосферни те условия и крайното си нежелание да се снима, ми пристана на акъла. Той си знае кой е.
сряда, 8 октомври 2014 г.
Панирани патисони
Тази година за пръв път се сблъсках с това чудо- патисона! Пече ли се, вари ли се ? Де да знам! Накрая вдигнах телефона за съвет от персоната ,която ме снабди с цяла торба от това нещо. Тя беше категорична - паниран! Речено , сторено. Е ако се бях сетила да питам на колко дебело да нарежа парченцата, щеше да е супер. Но не се сетих , затова малко ги хрупахме не съвсем сготвени, но редките екземпляри ,на които ножът се беше подхлъзнал и бяха нарязани на тънко, бяха вкусни!
2- 3 патисона
за паниравката:
1 ч.ч. брашно
3 яйца
1 с.л. олио
бира
щипка сол
олио за пържене
Панировката:
Отделят се белтъците от жълтъците.Белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбъркват с брашното,солта и олиото.Постепено се добавя бирата и се разбърква.Сместа трябва да е по-гъста от боза.Добавят се и разбитите на сняг белтъци и се разбърква внимателно със шпатула, за да не спаднат белтъците.
Патисоните се измиват и се нарязват на тънки филийки. ( не като мен на дебело, че хрускат)
Потапят се в панировката и се пържат в олио.
събота, 27 септември 2014 г.
Сладкиш с банани и какао
Имах няколко банана, който отлежаваха и никой не им обръщаше внимание. И аз реших , да поразгледам за идейки. Попаднах на тази рецепта . Направих я останах много доволна от резултата. Добавих малко заквасена сметана, защото според мен добре допълва вкуса. Получи се много ароматен и вкусен сладкиш. Определено се нарежда в графата ми за любими, а и е много лесен и с малко продукти.
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
3 яйца
1 ванилия
1/ 2 ч.л. бакпулвер
6 с.л. какао
3 банана
за глазура :
400г. заквасена сметана
пудра захар на вкус
Яйцата се разбиват със захарта , докато удвоят обема си. Към яйчената смес се прибавят олиото и пресятото с бакпулвера какао , ванилията и брашно и всичко се разбива с миксер до получаването на гладка и гъста смес за кекс. Тя се изсипва в тавичка постлана с хартия за печене ( 26 см.) и се заглажда с лъжица. Отгоре се нареждат нарязани на кръгчета банани ( и десертът се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се до готовност. При мен 45 мин. , но поверявайте до суха клечка. Може да е готов и по- бързо.
Оставете да се охлади и намажете с глазурата.
За глазурата разбъркайте добре сметаната с пудрата захар.
сряда, 24 септември 2014 г.
Абонамент за:
Публикации (Atom)