неделя, 14 декември 2014 г.

Постна супа от спанак




1връзка пресен чесън
2- 3 връзки пресен лук
2 големи моркова
1 кг. пресен спанак
1 голям картоф
1 шепа ориз
сол
около 1 ч.ч. смлени домати (моите са от домашно консервирани)
3-4 с.л. олио или зехтин


Спанакът, лукът и чесънът се измиват.
Обелените моркови се нарязват на малки кубчета. Лукът и чесънът също се нарязват на ситно. Нарязва се и спанакът.
В подходяща тенджера се загрява олиото и се прибавя лукът, чесънът и морковите.. Задушават се за минута- две. Прибавя се спанакът и също се задушава докато намали обемът си. Налива се гореща вода. Като заври се добавя картофът нарязан на малки кубчета и оризът. Посолява се. 5 минути преди да се дръпне от огъня, когато картофите и ориза са омекнали се добавят и доматите.


вторник, 9 декември 2014 г.

Ориз със сушени домати и маслини



И аз реших да се включа към редиците на тези ,които постят. От доста време ми се мотат едни сушени домати дето все не мога да им намеря място, е най- накрая им измислих рецепта.


450г. ориз
2 глави лук
2 шепи сушени домати
маслини
къри на вкус
черен пипер
сол
олио ( на вкус, но имайте си едно наум, че оризът обича малко повечко мазнина иначе остава безвкусен)


Лукът се нарязва на кубчета и се задушава в олиото. Добавя се почистеният и измит ориза и се запържва за минута две. Добавя се гореща вода в съотношение 1 към 3 или според указанията за вида ориз. Прибавят се нарязаните сушени домати, маслините и подправките. Оставя се ястието да заври след което се прехвърля в тавичка и се пече в загрята фурна до готовност.


неделя, 7 декември 2014 г.

Торта "Цар Борис"




Най- бързо приготвената и изядена торта. Беше за имения ден на половинката ми. Любимата му от детските му години.

250 г.  меко масло
6 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. какао
2 ванилии
1 ч.ч . пудра захар
2 с.л. ром
2 с.л. брашно
1 и 1/2 ч.ч. орехи смлени
8 с.л. кристална захар

Жълтъците се отделят от белтъците.
Белтъците се разбиват на сняг.Прибавят се 8 те с.л. кристална захар и се разбъркват с миксер за кратко.
Мекото масло се разбива с пудрата захар. Постепенно се прибавят жълтъците един по един.
Какаото се разтваря в прясното мляко и се прибавя на тънка струйка към сместа със жълтъците. Тази смес се разделя на три части.
Към едната трета се прибавят брашното , ванилията и рома. Внимателно се прибавят белтъците на сняг, като се редуват с орехите. Бърка се внимателно със шпатула или дървена лъжица. Готовата смес се изсипва в тавичка постлана с хартия за печене и се пече на 180 градуса. Като изстине се намазва с останалите 2 части крем.

Украсих тортата с крокан и зърна нар, което не е по рецептата, но беше моя хрумка.Добре е тортата да отлежи поне 2 часа. Аз се притеснявах от суровите жълтъци и я приготвих в деня в които беше празникът ни.

вторник, 2 декември 2014 г.

Салата със спанак и ягоди



Понякога предразсъдъците са пуснали дълбок корен в мен.
 Това е така, това не е така. Това си върви с това ,а това в никакъв случай не се съчетава с другото. Този е добър този не.
И защо? Само защото някой  " велик " ум  се е произнесъл и е създал правило. Понякога се питам чий живот живеем.
 Не прави това защото , какво ще кажат хората? А всъщност хората не живеят моя живот! И за това решенията трябва да са си само мой. Грешките и успехите също! Защото аз плащам цената и за двете.
Не знам защо се отплеснах толкова, защото думата ми беше за една салата. Може би , защото все пак - ягоди в салата ми звучеше странно , но реших да опитам. Много ми допадна!


бейби спанак
ягоди
синьо сирене
балсамов оцет
олио


Няма да давам точни количества. Те зависят от броя на хората решили да се впуснат в кулинарна авантюра. Не съм писала сол, защото сиренето е доста солено. И не прекалявайте със ягодите  за да не доминират като вкус , а по скоро да дадат незабравима нотка.

петък, 21 ноември 2014 г.

Елхички от хартия


Ние отворихме коледната работилничка.Идеята видяхме от тук
Нямахме дебел картон затова пробвахме с еднакво изрязани триъгълници от обикновен бял картон, между които залепихме и шишчето.




четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Соленки с масло





100 г. меко масло
100 мл. прясно мляко
160 г. брашно
1 ч.л. сол
1 пакетче амонячна сода

за поръсване : ким, риган, мак

1 яйце за намазване


Маслото се разбива с миксер. Прибавят се млякото, солта , амонячната сода, разтворена в малко оцет или лимонов сок и брашното. Замесва се тесто. Върху набрашнена повърхност се разточва кора с дебелина 1/2 см. Реже се на лентички, триъгълничета или каквото ви хрумне.
Соленките се мажат с разбито яйце, поръсват се с избраните подправки и се пекат на 180 градуса в постлана с хартия за печене тава, до порозовява не.