неделя, 14 декември 2014 г.
вторник, 9 декември 2014 г.
Ориз със сушени домати и маслини
И аз реших да се включа към редиците на тези ,които постят. От доста време ми се мотат едни сушени домати дето все не мога да им намеря място, е най- накрая им измислих рецепта.
450г. ориз
2 глави лук
2 шепи сушени домати
маслини
къри на вкус
черен пипер
сол
олио ( на вкус, но имайте си едно наум, че оризът обича малко повечко мазнина иначе остава безвкусен)
Лукът се нарязва на кубчета и се задушава в олиото. Добавя се почистеният и измит ориза и се запържва за минута две. Добавя се гореща вода в съотношение 1 към 3 или според указанията за вида ориз. Прибавят се нарязаните сушени домати, маслините и подправките. Оставя се ястието да заври след което се прехвърля в тавичка и се пече в загрята фурна до готовност.
неделя, 7 декември 2014 г.
Торта "Цар Борис"
Най- бързо приготвената и изядена торта. Беше за имения ден на половинката ми. Любимата му от детските му години.
250 г. меко масло
6 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. какао
2 ванилии
1 ч.ч . пудра захар
2 с.л. ром
2 с.л. брашно
1 и 1/2 ч.ч. орехи смлени
8 с.л. кристална захар
Жълтъците се отделят от белтъците.
Белтъците се разбиват на сняг.Прибавят се 8 те с.л. кристална захар и се разбъркват с миксер за кратко.
Мекото масло се разбива с пудрата захар. Постепенно се прибавят жълтъците един по един.
Какаото се разтваря в прясното мляко и се прибавя на тънка струйка към сместа със жълтъците. Тази смес се разделя на три части.
Към едната трета се прибавят брашното , ванилията и рома. Внимателно се прибавят белтъците на сняг, като се редуват с орехите. Бърка се внимателно със шпатула или дървена лъжица. Готовата смес се изсипва в тавичка постлана с хартия за печене и се пече на 180 градуса. Като изстине се намазва с останалите 2 части крем.
Украсих тортата с крокан и зърна нар, което не е по рецептата, но беше моя хрумка.Добре е тортата да отлежи поне 2 часа. Аз се притеснявах от суровите жълтъци и я приготвих в деня в които беше празникът ни.
вторник, 2 декември 2014 г.
Салата със спанак и ягоди
Понякога предразсъдъците са пуснали дълбок корен в мен.
Това е така, това не е така. Това си върви с това ,а това в никакъв случай не се съчетава с другото. Този е добър този не.
И защо? Само защото някой " велик " ум се е произнесъл и е създал правило. Понякога се питам чий живот живеем.
Не прави това защото , какво ще кажат хората? А всъщност хората не живеят моя живот! И за това решенията трябва да са си само мой. Грешките и успехите също! Защото аз плащам цената и за двете.
Не знам защо се отплеснах толкова, защото думата ми беше за една салата. Може би , защото все пак - ягоди в салата ми звучеше странно , но реших да опитам. Много ми допадна!
бейби спанак
ягоди
синьо сирене
балсамов оцет
олио
Няма да давам точни количества. Те зависят от броя на хората решили да се впуснат в кулинарна авантюра. Не съм писала сол, защото сиренето е доста солено. И не прекалявайте със ягодите за да не доминират като вкус , а по скоро да дадат незабравима нотка.
петък, 21 ноември 2014 г.
Елхички от хартия
Ние отворихме коледната работилничка.Идеята видяхме от тук
Нямахме дебел картон затова пробвахме с еднакво изрязани триъгълници от обикновен бял картон, между които залепихме и шишчето.
четвъртък, 20 ноември 2014 г.
Соленки с масло
100 г. меко масло
100 мл. прясно мляко
160 г. брашно
1 ч.л. сол
1 пакетче амонячна сода
за поръсване : ким, риган, мак
1 яйце за намазване
Маслото се разбива с миксер. Прибавят се млякото, солта , амонячната сода, разтворена в малко оцет или лимонов сок и брашното. Замесва се тесто. Върху набрашнена повърхност се разточва кора с дебелина 1/2 см. Реже се на лентички, триъгълничета или каквото ви хрумне.
Соленките се мажат с разбито яйце, поръсват се с избраните подправки и се пекат на 180 градуса в постлана с хартия за печене тава, до порозовява не.
вторник, 18 ноември 2014 г.
Абонамент за:
Публикации (Atom)