понеделник, 10 юли 2023 г.

Маслени сладки


Много фини  и деликатни сладки ,които се топят в устата.

Малкият ми син ги хареса много и ни гледаше обвиняващо като ги хапвахме, така че накрая му ги оставихме. 

 225 г. меко масло

100 г. пудра захар

1 ч.л. екстракт от ванилия

щипка сол

1 яйце

200 г. брашно

50 г. натурално царевично нишесте


за глазура:

100 г. млечен шоколад


В купа се слагат мекото масло и пудрата захар и се разбиват с миксер.

Добавят се солта,ванилията и яйцето и се разбива за кратко.

Накрая се добавят пресетите заедно брашно и нишесте.

Разбива се с миксер до хомогеност..

Сместа се прехвърля в пош и се шприцоват избраните формички за бисквити ,в тава покрита с хартия за печене, на разстояние .

Сладките се пекат в загрята фурна на 170 градуса за около 8 минути или до леко зачервяване по крайщата. не бива да се препичат.

Шоколадът се разтопява на водна баня и сладките се потапят в него.



неделя, 9 юли 2023 г.

Руло то тиквички


 - около 1 килограм тиквички

- 4 яйца

- 1/2 връзка нарязан на ситно копър

- 3 с.л. брашно

- 1/2 ч.ч. настърган кашкавал

- сол

за плънката :

-  400г. крема сирене

-2 скилидки чесън

- печени мариновани домати


Тиквичките се обелват и настъргват. 

Посоляват се и се оставят в гевгира да престоят за 15  минути.

След това се изстискват много добре и се поставят в купа. 

Към тях се прибавят яйцата,брашното,копъра и кашкавалът.

 Сместа се разбърква добре.

В тава с размерите на фурната се слага хартия за  печене и се маже с олио.

Върху хартията се  изсипва сместа от тиквичките и  се заравнява .

Печете на загрята на 180 фурна за около 20 минути или до зачервяване.

След като се извади блатът от фурната се оставя за няколко минути да изстине ,след това се покрива с втори лист хартия за печене и се обръща върху него.

След това докато е още топъл се навива във хартията за печене и се оставя да истине.

(Разбира се може да се обърне и върху кърпа , но на мен не ми се пере излишно.)


За плънката :

Крема сиренето се разбърква с пресования чесън.


След като изстине напълно блатът се развива ,намазва се със крема сиренето .Върху сиренето по средата се слагат печените мариновани домати 

Рулото се завива и се поднася с гарнитура по желание.

Вместо печени мариновани домати може да се сложи шунка, прошуто или сушени домати в зехтин.


вторник, 13 юни 2023 г.

11 години блог и бисквитена торта


На шега на майтап станаха цели 11 години откакто създадох това място.
И макар времето да ме притиска  "Под Гъбката" си остава нещо съкровено за мен,което винаги ми е давало само прекрасни моменти. Тук съм бягала, когато ми е било тъжно или тежко ,тук съм споделяла, тук съм откривала,тук съм се провокирала и още и още...
Заради този блог се срешнах виртуално и реално с много прекрасни хора.
Така че имам безброй поводи да почерпя .


 - 250 г. подсладено кондензирано мляко

- 60 г. масло

- 1/2 ч.л екстракт от ванилия

- 3 с.л. неподсладено какао

- 250г. едро натрошени обикновени бисквити

- 3 с.л. кокосови стърготини



за глазурата :

 - 60 г. пудра захар

-2 с.л.  пресято неподсладено какао

-2 с.л. вода

- 2 с.л. масло

Застелете квадратна тавичка със страни 20 см. с фолио за свежо съхранение ,като оставите краищата да стърчат извън тавата.

В тенджерка смесете кондензираното мляко,пресятото какао и маслото.Поставете на слаб огън и бъркайте докато маслото се разтопи.

Свалете от котлона и прибавете ванилията.

В купа смесете бисквитите,кокосовите стърготини и сместа с кондензираното мляко.Разбъркайте.

Изсипете получената смес в тавичката,заравнете повърхността. Покрийте и приберете в хладилник поне за 4 часа.

За глазурата:

Смесете всички продукти в тенжерка и на слаб огън бъркайте докато се получи хомогенна смес.

Разпределете я върху сладкиша и върнете в хладилника за поне половин час.




сряда, 15 март 2023 г.

Брауни с 3 съставки


- 3 банана 

- 1/2 ч.ч. фъстъчено масло

- 50 г. какао

Бананите се намачкват с вилица и към тях се прибавят какаото и фъстъченото масло.Разбърква се добре. Сместа се изсипва в малка тавичка около 20см. Тавичката може да е постлана с хартия за печене или намазнена с малко олио.

Пече се на 180 градуса за около 20 - 30 минути. Браунито трабва да остане леко влажно така че не го препичайте. 


Ако бананите не са достатъчно узрели и не са сладки може да се добави някакъв подсладител - мед,кленов сироп или друго според начина на хранене.



 

четвъртък, 26 януари 2023 г.

Крем супа от кестени

Много обичам кестени. Отдавна се каня да ги пробвам приготвени по различен начин,а не само печени или варени.Миналата година правих сладкиш ,но не ми допадна. Но супата ми хареса много. Снимката е с диви или конски кестени ,защото забравих да си оставя от  сладките кестени . Но готвих с питомен или сладък кестен.Ето статия за видовете кестени.


1,500 кг. кестени

150г.  глава целина

1 глава лук

2 стръка мащерка

200 мл. животинска сметана

1,5 зеленчуков бульон ( или вода)

50 мл. бренди

1 с.л. олио

2 с.л. масло

черен пипер на вкус

сол


Кестените се  цепват на върха и се сваряват за около 20- 30 минути със вода.След като се сварят още топли се обелват.

Лукът и целината се нарязват на ситно и се задушават за кратко в сгорещеното олио и масло.

Прибавят се кестените и след няколко минути, като се позапържат, се добавя брендито,шом течността се редуцира леко се долива бульона ( водата) и подправките.  Супата се оставя на умерен огън за около 30 минути.

След това се отстранява мащерката и се добавя сметаната.Супата се пасира .


 


петък, 20 януари 2023 г.

Мини палачинки с плънка от шоколад


2 яйца

1 с.л. захар

200мл. прясно мляко

170 г. брашно

10 г. бакпулвер

щипка сол


Смесете брашното,солта и бакпулвера .

Разделете белтъците от жълтъците.

В суха и чиста купа разбийте белтъците на сняг.

В друга купа разбийте жълтъците със захарта, добавете прясното мляко,сухите съставки .Разбъркайте.

Накрая добавете разбитите  белтъци и разбъркайте внимателно с шпатула.

Загрейте котлона на средна степен

В намазнен с масло и загрят тиган се слага по една супена лъжица от сместа и веднага в средата се слага парче шоколад. Шоколадът се закрива с още една непълна лъжица от палачинковата смес. Когато се обазуват балончета обърнене и изпечете и от другата страна.


 

петък, 13 януари 2023 г.

Крекери от нахутено брашно



160 г. брашно от нахут

1/2 ч.л келтска сол ( или морска сол)

1 /2 ч.л. чесън на прах

на върха на чаена лъжица смлян кимион

на върха на чаена лъжица куркума

щипка лют пипер

2 с.л. зехтин

4- 5 с. л. вода




В купа смесете брашното с подправките добавете зехтина и водата. Омесете тесто до гладка топка.

Разточете много тънко тестото около 2 - 3 мм. Изрежете желаните формички. Прехвърлете в тава покрита с хартия за печене. 

Изпечете в предварително загрята фурна на 180 г. за около 8- 9 минути.Но внимавайте ,защото кога ще са готови зависи от това колко тънко са разточени. Затова след 6 -тата минута им хвърляйте по едно око. Ако ги препечете ще станат много твърди.

Рецептата видях тук