неделя, 12 януари 2014 г.

Сицилиански сладки със сушени плодове



за плънката:
1/2 ч.ч. орехи
5 сушени смокини
1/4 ч.ч. стафиди
1/4 ч.ч. сушени кайсии
1 ч.л. канела
1/4 ч.ч. захар
2 с.л. кайсиево сладко

за тестото:
180 г. масло
1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1 с.л. ром
2-3 пакетчета ванилия
1 ч.л. смлени захаросани портокалови корички ( аз нямах и сложих настъргана кора от портокал)
1/2 ч.л. бакпулвер
2 и 2/3 ч.ч. брашно
1 щипка сол

За плънката се смилат заедно в блендер изброените продукти, като смокините и кайсиите предварително се нарязват на по- дребни парченца.

За тестото се разбива маслото със захарта, прибавя се едното яйце и се разбива, докато сместа напълно го поеме. По същия начин се добавя и второто яйце.
Прибавят се ромът, ванилията и портокаловите кори.
В купа се смесват пресятото брашно, солта и бакпулверът и се разбъркват с яйчно- маслената смес.
Замесва се меко, нелепнещо тесто и се разточва върху набрашнена повърхност на кора с  дебелина 8 милиметра.
Плънката се разпределя по дължина на разточената  кора. Кората се завива на руло.
Полученото тестено руло се  нарязва на парчета.
Сладките се нареждат в тавичка постлана с хартия за печене на разтояние една от друга.
Изпичат се в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 5 минути, след което температурата се намалява на 160 градуса се пече, докато отдолу станат леко златисти.
Оставят се да изстинат.
Рецептата е от " Фантастични празнични десерти" - издание на " Кулинарен журнал"

4 коментара:

  1. Точно на време за кафето! Чудни са, Нат! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,давай кафето, ако са ти останали и от гофретките няма да откажа :)

    ОтговорИзтриване
  3. С такава плънка не може да не са вкусни! Чудесни са, Натали!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Наталия,прекрасни сладки!Бих си изпила кафенцето с тях с огромно удоволствие!
    С пожелание за релаксиращ уикенд!

    ОтговорИзтриване