четвъртък, 7 май 2020 г.

Постна майонеза с нахутена вода




Тази година поради доста причини реших да изкарам целия Великденски пост. Това ми даде възможност покрай традиционните рецепти да опитам и някои по-различни.Голяма част от тях не стигнаха до снимки ,но тази държах да я покажа защото е приятно разнообразие за хората ,които избягват животински продукти по една или друга причина.
Рецептата за тази майонеза видях при Диана.
 Не съм променяла нищо и затова ще си позволя да цитирам точно.

-1-2 скилидки чесън
- 1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
- 2 ч.л. дижонска горчица
- 45 мл. течност от 1 консерва нахут ( аз използвах вода от сварен нахут)*
- 12 бр. цели сварени зърна нахут
- 120 мл. растително масло / олио
- 60 мл. студено пресован зехтин
- сол и черен пипер на вкус



 използвам концентрирана вода от сварен нахут /препоръчително био/ с повишено белтъчно съдържание -
течността от 1 консерва /400 гр./ сварен на нахут, около ¾ ч.чаша редуцирана чрез варене до получаване на ½ ч.чаша, след което леко охлажда; може да се замразява и използва за други приложения. В този случай при разбиването на майонезата се наложи да добавя още 1 с.л.от течността.

1 ч.чаша =240 мл.

В дълбока и тясна купа за разбиване или буркан се поставят наситнените скилидки чесън /използвах само една/, лимонов сок, нахутената вода, зрънцата нахут и с висока скорост се пасират изсветляване и получаване до гладка смес. При работещ пасатор, бавно се налива олиото, като от сместа трябва да се получи обемна, гладка, кремообразна емулсия. В този случай при разбиването на майонезата се наложи да добавя още 1 с.л.от течността. С по-бавно разбъркване се добавя на тънка струйка зехтин и последна горчицата.  По рецепта – горчицата се поставя в началото на разбиването, аз я добавих накрая; както и завършващото поемане на зехтина е ръчно, аз използвах пасатор.
Овкусява се със сол и черен пипер на вкус, прехвърля се затворен съд за съхранение в хладилник за около една седмица


Стъпката с редуцирането на нахутената вода е важна.Аз използвах водата на сварен нахут и пропуснах редуцирането. Получих сос ,а не майонеза. Вторият път си редуцирах водата и се получи перфектната консистенция на майонеза. Приготвях я няколко пъти с различна мазнина пробвах с олио и шарлан. На мен с олио повече ми допадна, с шарлана ,въпреки че беше завършена със зехтин,вкусът ми беше доста остър.Аз не добавих нахутените ззащото си бях сготвила вече нахута и забравих да си отделя,няколко зърна.
Горещо препоръчвам блогът на Диана. Ако не сте го разглеждали посетете го.

4 коментара:

  1. Нати,
    правих подобна майонеза, също съм правила и майонеза с брашно от нахут и брашно от соя.Всички постни майонези са вкусни и са прекрасна алтернатива и добавка към постно меню по време на всички пости.
    Поздрави, прекрасна майонеза се е получила и твоята !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,много се радвам на виртуалното ни приятелство.От теб научавам все нови и нови неща! Отивам да чета за майонеза от нахутено и соево брашно :)
      Поздрави!

      Изтриване