петък, 6 август 2021 г.

Екмек кадаиф


Много пъти съм казвала ,че храната е лично преживяване. На един му харесва едно, на друг друго. В това се убеждавам и в ресторанта. Ястие, което може да докара във въсторг един човек ,може да се стори ужасно на друг. По-рано много се връзвах ,сега вече хич. Този сладкиш за първи път опитах от една приятелка - Венета. Бях очарована от вкуса.И все си търсих повод да го направя.Но почнаха пости,после бях на разни диети и накрая реших да го приготвя на работата за да го хапна ,но да не изям голямата част от тавата.

Та мисълта ми е, че всички който го опитаха го харесаха много! Аз съкратих ядките защото не исках да ми убиват вкуса на крема,но вие сте свободни да ги добавите ако решите.

за основата:

 -350г. пресен кадаиф

- 200 г . масло

 за сиропа:

-1л. вода
- 1 кг. захар
- 4 с.л. лимонов сок

за крема:

- 1л.прясно мляко
- 3 яйца
- 200 г. захар
- 2 бр. ванилия
- 75 г. брашно
- 50 г. масло

за глазура:

250 мл. сладкарска сметана
по  желание счукани шам фъстък и орехи

Приготвяне:

Първо се сварявя сиропа. Водата и захарта се слагат в тенджера и след като течността заври,котлонът се намелява. Ври на тих огън -8 - 10 минути. Накрая се добавя лимоновия сок.
Сиропът трябва да изстине.


Тавата се намазва с масло и кадаифът се разпределя равномерно, като се разделя на конци за да не е сплескан и сплъстен. Така ще е по пухкав.
Разтопете маслото и залейте кадаифа.
Пече се на 150 градуса до златисто. Внимавайте много бързо се изпича.

Горещият кадаиф се залива със студен сироп.Оставя се да се охлади на стайна температура и след това се приготвя крема.

За крема разбийте яйцата със захарта,добавете 1 ч.ч. от млякото .Разбийте добре. Добавете брашното и отново разбъркайте добре.
Сварете останалото мляко и като заври дръпнете от огъня. Много бавно и по много малки порции започнете да добавяте от млякото в яйчената смес. Не прибързвайте за да не получите бъркани яйца.
Като се обединят двете смеси върнете на котлона и при непрекъснато разбъркване сгъстете крема.Дръпнете от огъня и добавете маслото и ванилията. Разбъркайте докато маслото се усвои. Оставете за няколко минути крема да се охлади и после залейте кадайфа. Като се охлади сладкиша го приберете в хладилника поне за няколка часа ,а може и цяла нощ.
Накрая разбийте сметаната и украсете сладкиша.По желание украсете с  ядки.

Рецептата ми бе дадена от Венета и всъшност е от тук

4 коментара:

  1. Нати,
    преди известно време правих нещо подобно с пресен кадаиф.Но с много малко захар.Не със сироп, само с крем и ядки.Хареса се, даже много.Много отдавна обаче не съм правила кадаиф, който моята майка навремето правеше.Подобна на твоята е рецептата.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване