неделя, 15 август 2021 г.

Искендер кебап

Скоро гледах турската готвачка Рефика да прави този кебап.

Тя го направи с кайма. Попитах децата дали искат да им го приготвя и те казаха да, но не с кайма, а с месо. 

Моят вариант е сбор от нейната рецепта и рецептата на Kokona

за месото:

- 500 - 600 г. телешко месо (или агнешко) нарязано на много тънки филиики.

- сокът от 2 глави лук

- 2 с.л. кисело мляко

- сол

- черен пипер 

- лют пипер на вкус

- 2- 3 с.л. зехтин


за запържване на месото:

2 с.л. зехтин 
50г. масло


за доматения сос :

- 4 - 5 домата по- големи

- 3 - 4 скилидки чесън

- 3- 4 с.л. зехтин 

- 1 ч.л сол

- 1 с.л. захар

-  1 ч.л. мащерка 

- черен пипер


за хляба:

- 50 г. масло

- 2 - 3 с.л. зехтин





Месото се разбърква със продуктите и подправките предвидени за него и се оставя поне за 1 час да се маринова.


 Доматите се настъргват или блиндират. Ако желаете сосът да е по фин, минете през цедка.

В тенджера се загрявя зехтинът и се пибавя нарязаният на ситно чесън. Задушава се за кратко и се прибавят доматеният сок и подправките. Разбърква се и се оставя да ври на тих огън докато се сгъсти.


Хлябът се нарязва на кубчета и се запържва равномерно, от всички страни, до златисто в нагорещените масло и зехтин.

В тиган се нагорещява зехтинът и маслото и се слага да се запържи месото на малки порции.


Кебапът се сервира като в чиния се слага първо запечения в масло хляб. Върху него доматен сос,после се разпределя месото и накрая пак доматен сос. Отстрани по желание се слага кисело мляко. 

2 коментара: