Скоро гледах турската готвачка Рефика да прави този кебап.
Тя го направи с кайма. Попитах децата дали искат да им го приготвя и те казаха да, но не с кайма, а с месо.
Моят вариант е сбор от нейната рецепта и рецептата на Kokona
за месото:
- 500 - 600 г. телешко месо (или агнешко) нарязано на много тънки филиики.- сокът от 2 глави лук
- 2 с.л. кисело мляко
- сол
- черен пипер
- лют пипер на вкус
- 2- 3 с.л. зехтин
за запържване на месото:
за доматения сос :
- 4 - 5 домата по- големи
- 3 - 4 скилидки чесън
- 3- 4 с.л. зехтин
- 1 ч.л сол
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. мащерка
- черен пипер
за хляба:
- 50 г. масло
- 2 - 3 с.л. зехтин
Месото се разбърква със продуктите и подправките предвидени за него и се оставя поне за 1 час да се маринова.
Доматите се настъргват или блиндират. Ако желаете сосът да е по фин, минете през цедка.
В тенджера се загрявя зехтинът и се пибавя нарязаният на ситно чесън. Задушава се за кратко и се прибавят доматеният сок и подправките. Разбърква се и се оставя да ври на тих огън докато се сгъсти.
Хлябът се нарязва на кубчета и се запържва равномерно, от всички страни, до златисто в нагорещените масло и зехтин.
В тиган се нагорещява зехтинът и маслото и се слага да се запържи месото на малки порции.
Кебапът се сервира като в чиния се слага първо запечения в масло хляб. Върху него доматен сос,после се разпределя месото и накрая пак доматен сос. Отстрани по желание се слага кисело мляко.
Любим кебап!
ОтговорИзтриванеДа ви е вкусно ❤️
Благодаря! С твоя помощ стана много вкусен!
Изтриване