вторник, 7 март 2017 г.

Трилече


Как да не обичам да готвя? Всяка нова рецепта е предизвикателство и ми отваря нови и нови хоризонти и възприятия. За "Трилече" не бях чувала, но благодарение на точните напътствия на Веси, имах удоволствието да приготвя и да се насладя на този чудесен сладкиш.

за блата:
4 големи яйца или 5 малки
150 г. краве масло
200 г. захар
200 г. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии


за сиропиране:
500 мл. прясно мляко
100 мл. течна сметана
200 мл. гъсто кондензирано мляко
1/2 ч.ч. захар

за заливката:
1 ч.ч. захар
100 мл.течна сладкарска сметана
50 мл. гъсто кондензирано мляко

Разтопете маслото.Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията.
Яйцата се разбиват със захарта докато увеличат обема си. Постепенно на тънка струйка се добавя маслото при непрекъснато разбиване. Прибавя се и брашното. Разбива се добре.
Сместа се изсипва в тава(20/40) застлана с хартия за печене. Блата се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Оставяме блата да се охлади напълно и го нарязваме на парчета.

Смесваме продуктите за сиропиране и ги загряваме до кипване. С горещия сироп заливаме студения блат. Отново оставаме да се охлади.

Смесваме сметаната и кондензираното мляко и ги загряваме до кипване.
В дълбок съд карамелизираме захарта до златисто. След което добавяме горещата сметана. внимаваме да не се опарим, тъй като сместа кипи бурно и много се надига. Заливаме сладкиша с горещата карамелена глазура. Оставяме да се охлади и прибираме в хладилник. 


2 коментара:

  1. Нати,
    много интересен сладкиш.Не съм правила подобен.Заинтригува ме както сиропирането, така и заливката.Прекрасен сладкиш се е получил, в точното време за празника.Честит 8 - ми март ,бъди здрава и щастлива !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,със закъснение честит 8-ми март и от мен!
    Сладкиша ни хареса много, но доколкото знам ти не обичаш прекалено сладки десерти, а този е много,много сладък.Ако решиш да го правиш, намали захарта.

    ОтговорИзтриване