събота, 12 декември 2020 г.

Телешка опашка със зеленчуци


 

1 телешка опашка

6-7 картофа

2 червени чушки

3 глави лук

3 моркова

2 малки  глави чесън

200 г.  замразен грах

200 мл. червено вино

около 1 ч.ч.гореща  вода или бульон

прясна мащерка

3 зърна бахар

1 дафинов лист

сол

черен пипер

1/2 ч.л. червен пипер

4 - 5 с.л. олио или зехтин

Нарежете морковите на едри парчета. Почистете главите чесън от най- горния слой и от мустачетата, но ги оставете цели не разделяйте скилидките, разрежете ги на половина.

Чушките нарежете на едри парчета. Лука и обелените картофи нарежете на едро.

Телешката опашка нарежете на шайби по ставите.

Загрейте фурната на 250 градуса.

В чугунена тенджера сложете олиото и го загрейте. Задешете лука за 1- 2 минути добавете морковите и чушките. Задушете за кратко. Прибавете картофите и червения пипер. Добавете водата(бульона), виното, граха и подправките.Течността трябва да е на нивото на продуктите, но трябва да има и достатъчно място за да не прекипва.

 Захлупете тенджерата и сложете в загрятата фурна. Когато започне да ври(усеща се миризма или пък се чува бълбукането) температурата на фурната се намалява на 180 градуса. Ястието се готви около 4 часа на 180 градуса. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар