Понякога, като видя рецепта и ми влиза в главата. Докато не я направя не мирясвам. Тези гевречета видях при Таня и не можах да им устоя.
Гевречетата са леко сладки.
150 г. хладка вода
150 г. хладко прясно мляко
7г. суха мая
3 ч.л. захар
1 белтък
70 мл. олио
550-600 г. брашно
1/2 ч.л. сол
За намазване:
1 жълтък
Разтворете маята в хладката смес от прясно мляко, вода и захар.
Оставете за 10 минути.
Към сместа с маята, прибавете белтъка и олиото, разбийте с вилица или кухненска тел. Прибавете 500 грама брашно и солта, разбъркайте с вилица и започнете да добавяте по малко от брашното, дакато се оформи меко тесто.
Омесете тестото за около 5 минути . Покрийте го с найлоново фолио и го оставете да втаса за 40-50 минути. Готовото тесто поставете върху леко намазан плод с олио и с помощта на пръстите си го оформете на правоъгълна платка с диаметър 40х30 см.
Намажете платката с 1 супена лъжица меко масло. Повдигнете тестото от долния край и го поставете до средата на платката. Намажете отново с малко масло. След това прехлупете горната част на тестото върху долната, намажете отново с малко масло и по същия начин поставете от дясната половина до средата, а върху нея лявата. Намазването всеки път с малко масло, прави тестото след изпичане многолистно и много пухкаво.
С пръсти внималелно притискайте тестото и отново го оформете на правоъгълна платка, този път с по-малки размери 20х30 см е достатъчно.
Разрежете тестото на ленти с дебелина 3-4 см.
Прегънете всяко парче през средата и го осучете, след което оформете на геврече.
Готовите гевречета поставете в тава постлана с хартия за печене.Преди да изпечете, намажете повърхността им с разбит жълък .
Печете на 180°С до златисто-кафява коричка, около 30 минути.
Рецептата сигурно е приготвена преди време. Не знам за гевречетата, но аз обожавам синчец...и май не съм виждала от години на живо...
ОтговорИзтриванеДа ,гевречетата бяха приготвени преди месец - два. Често споделям рецептите си по- късно, поради липса на време.А цветята са от градината ми.Направиха ми подарък пакетче семенца - японска морава. И се появиха тези цветенца в синьо,бяло и розово.
ОтговорИзтриванеО, и аз така правя, имам рецепти от години, които не са стигнали до публикация...А синьото цветче си е истински полски синчец, завидях за него:)
Изтриване