петък, 18 декември 2020 г.

Пухкавите домашни гевречета на Таня

 





Понякога, като видя рецепта и ми влиза в главата. Докато не я направя не мирясвам. Тези гевречета видях при Таня и не можах да им устоя.

Гевречетата са леко сладки. 


150 г. хладка вода

150 г. хладко прясно мляко

7г.  суха мая

3 ч.л. захар

1 белтък 

70 мл.  олио

550-600 г. брашно

1/2 ч.л.  сол


За намазване:

1 жълтък


Разтворете маята в хладката смес от прясно мляко, вода и захар.

Оставете за 10 минути.

Към сместа с маята, прибавете белтъка и олиото, разбийте с вилица или кухненска тел. Прибавете 500 грама брашно и солта, разбъркайте с вилица и започнете да добавяте по малко от брашното, дакато се оформи меко тесто.

 Омесете тестото за около 5 минути .  Покрийте го с найлоново фолио и го оставете да втаса за 40-50 минути. Готовото тесто поставете върху леко намазан плод  с олио   и с помощта на пръстите си го оформете на правоъгълна платка с диаметър 40х30 см.

Намажете платката с 1 супена лъжица меко масло. Повдигнете тестото от долния край и го поставете до средата на платката. Намажете отново с малко масло. След това прехлупете горната част на тестото върху долната, намажете отново с малко масло и по същия начин поставете от дясната половина до средата, а върху нея лявата. Намазването всеки път с малко масло, прави тестото след изпичане многолистно и много пухкаво.

С пръсти внималелно притискайте тестото и отново го оформете на правоъгълна платка, този път с по-малки размери 20х30 см е достатъчно.

Разрежете тестото на ленти с дебелина 3-4 см. 

Прегънете всяко парче през средата и го осучете, след което оформете на геврече.

Готовите гевречета поставете в тава постлана с хартия за печене.Преди да изпечете, намажете повърхността им с разбит жълък .

Печете на 180°С до златисто-кафява коричка, около 30 минути.



3 коментара:

  1. Рецептата сигурно е приготвена преди време. Не знам за гевречетата, но аз обожавам синчец...и май не съм виждала от години на живо...

    ОтговорИзтриване
  2. Да ,гевречетата бяха приготвени преди месец - два. Често споделям рецептите си по- късно, поради липса на време.А цветята са от градината ми.Направиха ми подарък пакетче семенца - японска морава. И се появиха тези цветенца в синьо,бяло и розово.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, и аз така правя, имам рецепти от години, които не са стигнали до публикация...А синьото цветче си е истински полски синчец, завидях за него:)

      Изтриване