неделя, 27 декември 2020 г.

Салата от печено червено цвекло,круши и рукола


Много е хубаво да излезеш в градината и да си набереш салатки и подправки ,които да си сготвиш.Цвеклото,руколата,марулята,спанака и мащерката са от градината ми ,като са отгледани от семенце(без мащерката, тя е  ми беше подарена с коренче от приятелка).
 

2 - 3 глави червено цвекло

1 с.л. мед

2 с.л. балсамов оцет

4 с.л. зехтин

2 - 3 стръка мащерка

2-3 скилидки чесън

сол

черен пипер на вкус


60-70 грама краве сирене

30 г. кашкавал

30- 40 грама синьо сирене

2 шепи рукола

1шепа спанак

1 шепа маруля

50 г. ядки- лешник ,бадем,кашу

1 круша


за овкусяване на салатата:

балсамов оцет 

зехтин или олио


Обелете цвеклото и го нарежете на едри кубчета.

Смесете меда,балсамовия оцет,зехтина, машерката(само листенцата без дръжките), чесъна пресован или настърган със черния пипер. Разбъркайте добре.

В тавичка слажете цвеклото и го полейте с така приготвения дресинг. Изпечете го на 200 градуса за около 30-40 минути.

Запечете ядките на горещ тиган за минута две за да разгърнат аромата си.

Измийте зелените салатки. Накъсайте ги на едро в чиниите в които ще сервирате салатата.

Направете отделни порции.Отгоре поставете тънко нарязани резъни  круша. Добавете кашкавала като с белачка на зеленчуци го настържете на едри люспи . Добавете и синьото сирене пак на люспи.Прибавете ядките и най- накряя печеното и леко охладено червено цвекло. 

Овкусете салатата с зехтин или олио и балсамов оцет. Посолете ако е необходимо.




1 коментар: