2 - 3 глави червено цвекло
1 с.л. мед
2 с.л. балсамов оцет
4 с.л. зехтин
2 - 3 стръка мащерка
2-3 скилидки чесън
сол
черен пипер на вкус
60-70 грама краве сирене
30 г. кашкавал
30- 40 грама синьо сирене
2 шепи рукола
1шепа спанак
1 шепа маруля
50 г. ядки- лешник ,бадем,кашу
1 круша
за овкусяване на салатата:
балсамов оцет
зехтин или олио
Обелете цвеклото и го нарежете на едри кубчета.
Смесете меда,балсамовия оцет,зехтина, машерката(само листенцата без дръжките), чесъна пресован или настърган със черния пипер. Разбъркайте добре.
В тавичка слажете цвеклото и го полейте с така приготвения дресинг. Изпечете го на 200 градуса за около 30-40 минути.
Запечете ядките на горещ тиган за минута две за да разгърнат аромата си.
Измийте зелените салатки. Накъсайте ги на едро в чиниите в които ще сервирате салатата.
Направете отделни порции.Отгоре поставете тънко нарязани резъни круша. Добавете кашкавала като с белачка на зеленчуци го настържете на едри люспи . Добавете и синьото сирене пак на люспи.Прибавете ядките и най- накряя печеното и леко охладено червено цвекло.
Овкусете салатата с зехтин или олио и балсамов оцет. Посолете ако е необходимо.
Чудесна салатка, още повече с лично произведени продукти!
ОтговорИзтриване