понеделник, 14 декември 2020 г.

Еклери с крем муселин и малинов сос


За кой ли път казвам ,че гледането на кулинарни предавания си има посладствия.Освен ,че се сдобивам с по пишни и закръглени форми, предавам пристрастяването си и на децата. Съответно те неизбежно стигат до репликата : "Мамо искам да ми направиш това- изглежда много вкусно!"

И така след поредното предаване, където гледахме еклери със сметана и кули от ягоди, аз бях инструктирана спешно да се заема с приготвянето на еклери.Не ,че се дърпах много! Това е друг от любимите на мен и мъжът ми десерти.

И друг път съм правила:

Еклери по тази рецепта ,но в тестото е имало само олио.

 и Сладкиш Париж- Брест ,който си е един голям еклер.

Този път реших да пробвам друга рецепта и избрах тази на Йоана ,която съотношението на продуктите е малко по- различно.

Която и рецепта да изберете, няма да сбъркате.

На имайте предвид ,че при първата рецепта с олиото ,еклерите стават малко по- жилави, докато при другите две рецепти изпечените еклери са  по- деликатни и с неустоим вкус на масло.

По отношение на формата кръглите се наричат профитероли, а продълговатите еклери, но аз си ги знам от детсвото като еклери заради вкуса и ще ме извините ,но така ще си нареча тези въпреки ,че са кръгли.



Парено тесто за еклери и профитероли:

- 125 мл. вода

- 125 мл. прясно мляко

- 1 ч.л. захар

- 1 /2 ч.л. сол

-140г. брашно

- 110 г. масло със стайна температура

- 4 яйца

Посочените дози са достатъчни за 22-24 еклера или около 50 профитероли.


В тенджерка сложете водата, прясното мляко, маслото,захарта и  солта

Сложете на умерен  огън и когато заври, изсипете брашното наведнъж. Бъркайте с дървена лъжица, енергично, докато тестото се отдели от стените на съда и стане на топка.

 Отстранете съда от огъня и изчакайте , докато тестото се поохлад преди да се добавят яйцата към него ,но трябва да бъде все още топло.

Добавете първото яйце и бъркайте енергично с дървена лъжица, докато се усвои от тестото.По същия начин добавете и останалите яйца едно по едно докато всяко се усвои от тестото.( Докато се добавят яйцата може за улеснение  да използвате и миксер).


Тестото се прехвърля в сладкарски пош с широк кръгъл накрайник.Приготвят се 2 тави постлани с хартия за печене.

За еклери се шприцоват ленти с дължина 6-7 см  на по-голямо разстояние една от друга.

За профитероли се шпроцоват кръгове с диаметър около 3 см. Или ако не държите на перфекния вид използвойте чаена лъжичка за профитеролите.
 С чаена лъжичка се взема малка част от сместа и се изсипва на разтояние  една от друга.Ако искате еклерчета за една хапка слагайте количество колкото лешник, ако искате по- големи сложете, колкото голям орех.
Намазват се с разбито яйце, като връхчето се изглажда. Работи се внимателно, без натиск.
Една доза парено тесто е за 2 тави.При домашни условия се пекат посладователно тава след тава.
Еклерите се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса.Според рецептата в зависимост 
от големината им е необходимо от 25 до 30 минути. Докато се пекат еклерите не отваряйте фурната!
При мен бяха готови на 20 та минута, така че ги наглеждайте. 
Когато придобият златисто кафяв вид изключете фурната и отворете леко вратичката. Оставете така за 5 минути.
След това ги извадете и оставете да се охладят напълно преди да ги напълните с крем.


 

Ванилов крем муселин


Продукти:

  • 800 мл прясно мляко
  • 1 шушилка ванилия ( или 2 ванилии)
  • 3 жълтъка
  • 2 яйца
  • 250 г захар
  • 60 г брашно
  • 50 г царевично нишесте
  • 150 г студено масло , нарязано на кубчета

Млякото се изсипва в тенджера или по-голяма касерола. Ваниловата шушулка се разполовява на две по дължина с остър нож. Семенцата се остъргват и заедно с шушулката се добавят към млякото. Млякото с ванилията се загрява на умерен огън докато започне да ври.

Междувременно в купа се смесват жълтъците, яйцата и захарта. Разбиват се с миксер докато сместа изсветлее и се сгъсти. Към нея се добавят брашното и царевичното нишесте. Разбъркват се на ръка или на ниска скорост с миксера.

Врялото мляко се прецежда и се добавя към яйчната смес на тънка струйка и при непрекъснато разбиване. Сместа се връща в тенджерата и се слага на умерен огън. Разбърква се непрекъснато с телена бъркалка докато се сгъсти и се получи плътен крем. Отстранява се от огъня и в него се добавя студеното масло на няколко пъти, като след всяко добавяне кремът се разбърква хубаво, докато маслото се разтопи и се поеме от сместа.

Кремът се охлажда на стайна температура като се разбърква периодично.

 Еклерите   се пълнят, като се прави една дупчица в средата отдолу или се намери подходящо местенце някъде по периферията. По- лесния вариант е да се отрежат капачетата да се напълнят с крема и тогава да се постави капачето.

Малиновия сос:

- 1 ч.ч. замразени малини 
- 1 с.л. с връх захар

Поставят се в касерола и се слагат на котлона. Бъркат се докато сместа заври и се редуцира.
След това сместа се минава през цедка за да се отстранят семките .

2 коментара: